Zdravstvene ustanove u Foči spremne da reaguju u slučaju pojave virusa korona

Izvor: radiofoca.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 months u

Republika Srpska

Foto izvor: radiofoca.com

U Republici Srpskoj nema registrovan nijedan pacijent obolio od virusa korona a sve zdravstvene ustanove u Foči i regiji spremne su da reaguju u slučaju infekcija ovim virusom, istaknuto je danas na sastanku koji je organizovan na inicijativu načelnika opštine Foča, a kome su prisustvovali predstavnici Doma zdravlja Foča, Univerzitetske bolnice, Instituta za javno zdravstvo, Granične policije, inspekcijskih organa i Civilne zaštite.

Fočanski Dom zdravlja spreman je da preduzme sve mjere kako bi adekvatno odgovorio na eventualnu pojavu  infekcije korona virusom kod pacijenata, ističe direktor Doma zdravlja Foča Miroslav Ristanović.

Za sada imamo četiri pacijenta koja su u prethodnih sedam dana turistički  boravila na prostoru Italije i oni se nalaze u kućnoj izolaciji. Trenutno su bez simptoma virusa, a njihovo stanje se svakodnevno prati– rekao je Ristanović.

Univerzitetska bolnica u Foči postupila je prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i obezbijedila uslove u slučaju pojave oboljelih od korona virusa, kaže pomoćnik direktora bolnice za medicinska pitanja Marija Petrović.

Petrovićeva dodaje da kod pacijenata iz Foče i regije ima respiratornih infekcija, ali da nijedan pacijent nije bio sumnjiv na zaraženost virusom korona.

Na infektivnom odjeljenju raspolažemo izolacionom sobom, uz zaseban ulaz za pacijente, a obezbijeđeni su i uslovi za dijagnostifikovanje bolesti -rekla je Petrovićeva.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u saradnji sa resornim ministarstvom prati situaciju na terenu u vezi sa pojavom novog koro na virusa i o svemu obavještava Graničnu policiju i zdravstvene ustanove u regiji, kaže rukovodilac Regionalnog centra u Foči Slađana Arsenović.

Ona je istakla saradnju svih zdravstvenih ustanova na području Foče, naglasivši da su u svakodnevnom kontaktu.

U Bosni i Hercegovini za sada nema registrovan nijedan slučaj zaraze virusom korona, dok je u  Hrvatskoj jutros potvrđen osmi slučaj zaraze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider