Za osnovce u Srpskoj i Srbiji isti udžbenici nacionalnih predmeta

Izvor: rtrs.tv

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Republika Srpska

Osnovci Republike Srpske i Srbije od septembra će nacionalne predmete učiti iz istih udžbenika.

Ovu odluku su na tematskoj sjednici, održanoj u Banjaluci, donijeli članovi odbora za obrazovanje skupština Srbije i Srpske.

Ministar prosvjete Dane Malešević najavio je i da će đaci u Srpskoj u novoj školskoj godini prvi put izučavati i period ratova u bivšoj Јugoslaviji od 1991. do 1999. godine.

Đaci osnovnih škola Republike Srpske i Srbije ubuduće će: srpski jezik, istoriju, geografiju i poznavanje prirode i društva učiti iz istih udžbenika.

Članovi skupštinskih odbora ovu odluku su obrazložili potrebom očuvanja nacionalnog identiteta Srba, mogućnostima predviđenim Dejtonskim sporazumom i konkretizacijom Sporazuma o saradnji resornih ministarstava iz 2010.

– Zajedničkim planovima i programima za naciopnalnu grupu predmeta bez tendencije da budu ugrožena prava konstitutivnih naroda niti nacionalih manjina, pojasnila je Danijela Mrda, predsjednica Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje NSRS.

– Ne smijemo da zaboravimo: Teslu, Pupina ni Milutina Milankovića, ne smijemo ni da obrukamo Đokovića niti bilo koga ko širom svijeta pronosi slavu srpskog roda, dodaje Ljubiša Stojmirović, zamjenik predsjednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije.

Ministar prosvjete Republike Srpske Dane Malešević najavio je da će dio zajedničkog nastavnog programa o nacionalim predmetima biti realizovan već u septembru.

Napomenuo je i da se Federacija godinama oglušuje o preporuku OEBS-a da đaci u BiH ne treba da izučavaju period ratova u bivšoj Јugoslaviji. Zbog toga će , kaže, i Republika Srpska uvesti nastavne jedinice o ratovima od 91. do 99. godine

– Mi smo donijeli odluku, usklađen je nastavni plan i program i to će od septembra i naši đaci osnovnih i srenjdih škola izučavati, istakao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Malešević je ponovio da će u srednje škole Republike Srpske od septembra biti uvedena vjeronauka.

Đaci će, umjesto ovog predmeta, u prvom i drugom razredu moći da pohađaju nastavu iz kulture religija, a u trećem i četvrtom etiku.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider