Višković: Danas počinje uplata doprinosa za 41.000 radnika

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: RTRS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da već danas počinje uplata poreza i doprinosa za radnike iz realnog sektora, zaposlenim u subjektima koji su odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije bili spriječeni ili onemogućeni da obavljaju svoju djelatnost.

– Isplata će biti vršena u skladu sa tim kako Poreska uprava Republike Sropske bude obrađivala pristigle poreske prijave privrednih subjekata – istakao je Višković.

On je podsjetio da na osnovu dogovora sa poslovnom zajednicom, privredni subjekti za svoje radnike treba da isplate neto platu za mart, a razlika do bruto plate ide na teret budžeta, odnosno Fonda solidarnosti.

– Danas smo donijeli odluku da ćemo uplatiti poreze i doprinose za svih 41.000 radnika iz djelatnosti koji nisu mogli da rade zbog odluka Vlade. Za to je predviđeno oko 17 miliona KM – rekao je Višković za Alternativnu televiziju.

Govoreći o intervenciji i podršci realnom sektoru za april, Višković je naveo da će ova mjera biti proširena i na privredne subjekte koji su zbog virusa korona prestali da rade zbog toga što nisu bili u prilici da nabave sirovinu ili su njihovi poslovni partneri širom Evrope prestali da rade pa nemaju kome da plasiraju robu.

– Mjera za april će se odnositi na gotovo 70.000 radnika i biće isplaćena najniža plata od 520 KM plus porezi i doprinosi. To je po preliminarnim računicama oko 55 miliona KM – naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici Vlade prihvaćen je prijedlog uredbe sa zakonskom snagom u vezi sa Fondom solidarnosti Republike Srpske jer se Fond do sada odnosio samo na štetu od poplava.

– Pošto je sada epidemiološki problem, morali smo izmijeniti odluku o Fondu solidarnosti, čime je proširen obuhvat Fonda i na elementarne nepogode i epidemiološke stvari. Uveli smo, što u starom zakonu o Fondu solidarnosti nije postojalo, da možemo isplaćivati određene naknade u vidu pomoći – pojasnio je Višković.

On je naveo da prema dosadašnjim pravilima nije bilo zakonskog rješenja da Vlada može da uplati poreze i doprinose za radnike u realnom sektoru, koji su odlukama Vlade onemogućeni da obavljaju svoju djelatnost zbog virusa korona.

Višković je istakao da će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti usvojena odluka o isplati 1.000 KM zaposlenima u zdravstvenom sektoru.

– Ta isplata počinje već sutra kako bi to bilo završeno prije vaskršnjih praznika – dodao je Višković.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider