Ukinuta smrtna kazna u Republici Srpskoj

Izvor: Nezavisne novine

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: Nezavisne novine

Ustavni sud BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu ukinuo je odredbu Ustava Republike Srpske o postojanju smrtne kazne.

Razmatrajući zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 11, stav 2, Ustava Republike Srpske, odnosno odredbe koja predviđa izricanje smrtne kazne, Ustavni sud je utvrdio da osporena odredba nije u skladu sa Ustavom BiH.

Ustavni sud je ukinuo osporenu odredbu i utvrdio da odredba prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja odluke u “Službenom glasniku BiH”, saopšteno je iz Ustavnog suda.

U saopštenju se navodi da je stupanjem na snagu Protokola broj 13 uz Evropsku konvenciju smrtna kazna ukinuta u svim okolnostima, te da taj protokol predstavlja pravno obavezujući akt za sve nivoe vlasti u BiH, uključujući i entitete.

U Ustavu Republike Srpske navedeno je da se “smrtna kazna može izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike teških krivičnih djela”.

Danas je donesena i odluka po zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti odredbe člana 9 stav 7 Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske.

Ustavni sud je utvrdio da je osporena odredba u skladu sa Ustavom i ocijenio da ona ima značenje da licence izdate prema Zakonu o međunarodnom i međuentitetskom drumskom saobraćaju BiH od Ministarstva komunikacija i transporta BiH zamjenjuju licence koje se izdaju prema Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske od Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider