U Srpskoj svake godine u prosjeku 200 beba manje

Izvor: srpskainfo

Objavio:

vijesti

- prije 2 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: Shutterstock

U proteklih deceniju i po Republika Srpska je, u prosjeku, svake godine imala 200 živorođene djece manje, dok je broj umrlih konstantno u porastu.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je lane u Srpskoj rođeno 9.568, a godinu prije 9.339 beba. U ovom periodu, broj umrlih je sa 14.633 povećan na 14.763.

Kada se u obzir uzme period od 2002. do 2018. godine, Republika Srpska je na razlici između broja umrlih i rođenih izgubila preko 61.000 ljudi.

– U RS je 2017, u odnosu na 2016. godinu, broj živorođene djece bio manji za 113. Od 2002. RS bilježi smanjenje broja živorođene djece, a u prosjeku ih je svake godine bilo 200 manje. U 2017. su, u odnosu na godinu prije, u Srpskoj umrle 693 osobe više – navodi se u saopštenju Zavoda za statistiku RS.Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je da su u planu izmjene i dopune Zakona o dječjoj zaštiti kojima Vlada želi da unaprijedi sistem dječije zaštite.

– Prvenstveno želimo da unaprijedimo njegov pronatalitetni karakter stimulisanjem rađanja djece i jačanjem podrške poslodavcima, putem oslobađanja troškova za isplatu naknada plata porodiljama – rekao je Šeranić.

Dodao je da su izmjene zakona, koje će stupiti na snagu od 2020. godine, u skladu sa Programom ekonomskih reformi RS od 2018. do 2020. i memorandumom između Vlade i Unije udruženja poslodavaca RS.

Srpska će do 2022. imati za oko 35.000 manje djece do 15 godina, prije svega zbog negativnog prirodnog priraštaja i migracija, pokazala je nedavna Analiza i projekcije tržišta rada u RS 2019-2022, koju je uradila Unija udruženja poslodavaca RS u saradnji s Međunarodnom organizacijom rada.

U ovom dokumentu navedeno je da je u Srpskoj, od 2006. do 2017, broj mladih do 15 godina pao za 100.000 ili skoro 49 odsto.

Demografi upozoravaju da se što prije mora krenuti sa ekonomskim, pronatalitetnim, te komplementarnim mjerama koje se mogu sprovoditi u lokalnim zajednicama.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar