Trebinje: Prvi potvrđen slučaj zaraze virusom korona

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 months u

Republika Srpska

Foto izvor: Profimedia

Prvi potvrđen slučaj zaraze novim virusom korona u Trebinju je stariji muškarac iz ovog grada koji je hospitalizovan i testiran na izolacionom odjeljenju trebinjske Bolnice, a prethodno je boravio na jednoj od klinika Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, rekla je danas epidemiolog iz Doma zdravlja Trebinje Јelena Durić.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Trebinje, Bolnica Trebinje i sve druge službe Doma zdravlja već su preduzeli sve protivepidemijske mjere, istražuju se kontakti oboljelog – rekla je Durićeva na konferenciji za novinare i dodala da će više informacija o kontaktima biti poznato naknadno.

Direktor Opšte Bolnice Trebinje Ljubica Miljanović rekla je da je pacijent u stabilnom opštem stanju, kao i da ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća i ranije se liječio na plućnom odjeljenju trebinjske Bolnice, a ima i druge komorbiditete.

Na izolaciono odjeljenje naše bolnice 7. aprila je primljen stariji muškarac sa respiratornim simptomima, dijagnostički obrađen, uzeti su testovi, poslati na analizu, pacijent se nalazi kod nas na hospitalizaciji – rekla je Miljanovićeva.

Ona je istakla da je trebinjska Bolnica spremna da prihvati pacijente, prema preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo.

Miljanovićeva je navela da će studentski dom biti otvoren za pacijente sa lakšim oblicima bolesti i pozvala stanovništvo da se smanje socijalni kontakti.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je da nema mjesta panici.

Ćurić je rekao da će svi kontakti zaraženog biti u kućnoj izolaciji i testirani, a nakon dobijanja rezultata, ostaće u kućnoj izolaciji ili biti prebačeni u karantin u Studentski centar.

On je rekao da je Gradski štab donio odluku da od danas građani Trebinja ne mogu da napuštaju mjesto prebivališta, izuzev onih koji imaju dozvole.

Nadamo se da će ovakvih slučajeva biti što manje ili nikako u narednom periodu i u Trebinju i u cijeloj regiji – rekao je Ćurić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider