Studenti Pravnog fakulteta iz Istočnog Sarajeva u posjeti NSRS

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: srna

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu da njihova perspektiva i budućnost treba da bude u Srpskoj.

– Njihovo obrazovanje znači za Republiku Srpsku. Narodna skupština Republike Srpske na raspolaganju je studentima za sticanje nove prakse i nekih novih saznanja – rekao je Čubrilović novinarima, nakon obraćanja studentima koji su danas boravili u posjeti Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjaluci.

Čubrilović je upoznao studente o radu Narodne skupštine Republike Srpske, ističući da je parlament Srpske najefikasniji parlament u BiH.

On je rekao da su studenti prisustvovali dijelu zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske i vidjeli kako treba, kako može i kako ne treba raditi u parlamentu, izražavajući očekivanja da su izvukli najbolje pouke.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović poručio je u obraćanju studentima da treba da rade sami na sebi, te da što više rade na izučavanju pravne prakse i regulative EU.

– Osim knjiga, lekcija i znanja koje će vam pokloniti oni koji vam predaju, treba da učite i radite sami. Što više znanja i ličnih kompetencija to će vaše karijere biti uspješnije – istakao je Kasipović.

Ministar za visoko obrazovanje, naučnotehnološki razvoj i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, obraćajući se studentima istakao je da je Republika Srpska najefikasniji dio BiH, te da većinu te efikasnosti čini rad parlamenta Republike Srpske.

– Cilj je da se dođe do dinamičnog i fleksibilnog sistema visokog obrazovanja i potrebe da se više okrenemo prirodnim naukama i onome što ima neku realnu vrijednost u smislu da studenti nakon što završe sa dodiplomskim studijama mogu odmah da nađu posao – naveo je Rajčević.

Prema njegovim riječima, suština svakog društva i države jeste pravna nauka.

– Vi ste nam potrebni da budete taj stub države, stub Republike Srpske oko kojeg će se sve vrtjeti u budućnosti – poručio je Rajčević studentima.

Generalni sekretar Vlade Republike Srpske i profesor ustavnog prava Siniša Karan rekao je da zakonodavnu vlast u Republici Srpskoj vrši Narodna skupština Republike Srpske.

– Vijeće naroda Republike Srpske nije drugi dom zbog proste činjenice što je BiH asimetrična federacija u kojoj njene dvije federalne jedinice imaju različite oblike državnog uređenja. Republika Srpska je unitarna, a FBiH unutar sebe ima 10 kantona – pojasnio je Karan.

On je rekao da Vijeće naroda Republike Srpske ima samo zadatak da nakon usvojenih zakona u Narodnoj skupštini Repšublike Srpske eventualno pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionbalnog interesa nekog od naroda.

– Nažalost, taj institut koji je sjajan, potpuno je zloupotrijebljen u Republici Srpskoj i generalno u BiH i on u određenom smislu postaje kočnica napretka Republike Srpske – istakao je Karan.

Prodekan za nastavu Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radislav Lale rekao je da je osnovna misija i vizija ovog fakulteta da proizvodi najkvalitetniji pravnički kadar, ističući da je u tom smislu i značaj današnje posjete parlamentu Republike Srpske još značajniji.

Lale je rekao da je 40 studenata prvi put u istoriji Srpske prisustvovalo plenarnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, izražavajući za to posebnu zahvalnost predsjedniku i potpredsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubrilović i Sonji Karadžić Јovičević.

Student treće godine ovog fakulteta Sunčica Kovačević smatra da je posjeta Narodnoj skupštini Republike Srpske dobra prilika da se studenti upoznaju o proceduri sjednice, ali i drugim pravilima rada parlamenta Republike Srpske.

– Ovakve posjete su sjajan način da se mladi uključe u demokratske procese i vjerujem da će se ovakva praksa nastaviti i ubuduće – istakla je Kovačevićeva.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.