Šeranić: Važna podrška ruskih ljekara zdravstvenom sistemu Srpske

Izvor: rtrs

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: srna

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zahvalio je hirurzima-onkolozima iz Onkološkog centra u Sankt Peterburgu za svesrdnu podršku i za to što znanje i iskustvo nesebično prenose i doprinose razvoju Univerzitetskog kliničkog centra Srpske i zdravstvenog sistema u cjelini.

Šeranić je istakao da su u okviru uspješne saradnje sa stručnjacima iz Sankt Peterburga, specijalisti iz UKC-a tokom ove godine u više navrata boravili u Onkocentru gdje su imali priliku za dodatno usavršavanje i razmjenu iskustava sa ruskim kolegama, saopšteno je iz resornog ministarstva.

– Zahvaljujući ovoj međunarodnoj saradnji napravili smo značajne iskorake u osposobljavanju našeg kadra za najsloženije medicinske procedure – rekao je Šeranić nakon sastanka sa ruskim hirurzima koji su u višednevnoj posjeti UKC-u Srpske.

Eminentni medicinski eksperti iz oblasti onkološke hirurgije iz Sankt Peterburga zajedno sa ljekarima najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj izveli su u septembru prošle godine prvi operativni zahvat u novim savremeno opremljenim operacionim salama novoizgrađenog sjevernog krila UKC-a Srpske.

Ova posjeta nastavak je aktivnosti koje se sprovode na osnovu Mape puta aktivnosti za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za period od 2019. do 2021. godine, koja je rezultat dogovora gubernatora Sankt Peterburga Aleksandra Beglova i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika krajem prošle godine.

U saopštenju se navodi i da su sporazum o nastavku saradnje u junu u Sankt Peterburgu potpisali gubernator tog grada i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Tokom boravka ruskih hirurga u UKC-u izvodiće se laparoskopske operacije karcinoma debelog crijeva sa našim ljekarima koji su već boravili na edukaciji u Rusiji, hirurški zahvati na dojci /odstranjivanje i rekonstrukcija/, hirurški zahvati u smislu otvorene hirurgije, te operacije tumora mekih tkiva i kostiju.

Delegaciju čine zamjenik direktora za medicinska pitanja za hirurške grane Onokološkog centra u Sankt Peterburgu Vitalij Јegorenkov, šef Odjeljenja za koloproktologiju ove zdravstvene ustanove Ikram Alijev i plastično-rekonstruktivni hirurg i šef Odjeljenja za rak dojke u Onokološkoom centru u Sankt Peterburgu Јelena Bit-Sava.

Sastanku održanom u Banjaluci su prisustvovali i generalni direktor UKC-a Vlado Đajić, kao i pomoćnik direktora za medicinske poslove Slobodan Hajder.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider