Ruski lijekovi potrebni domaćem tržištu, opstrukcije neprihvatljive

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: Arhiva

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske najkasnije iduće sedmice predložiće novog predstavnika Komisije za lijekove u Agenciji za lijekove BiH, nakon prošlonedjeljne ostavke predsjednice Komisije Tijane Kovačević, koja je ujedno bila i član iz Republike Srpske.

U februaru bi trebalo da bude novo glasanje za uvođenje ruskih lijekova na tržište BiH i Srpske, a prema posljednjim glasanjima, samo su predsatvnici iz Federacije bili protiv ove odluke.

Stav Republike Srpske i resornog ministarstva je da se ruski lijekovi nađu na ovom tržištu. Prema njima, ti lijekovi ispunjavaju sve kriterijume što se tiče kvaliteta i bezbjednosti. Ruski lijekovi omogućili bi i finansijske uštede, a pri tom ne bi bilo uticaja na kvalitet usluge, pojasnio je ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić. Zato će što prije imenovati novog člana Komisije za lijekove.

Ministarstvo zdravlja će učiniti sve da omogućimo, prije svega, da komisija bude funkcionalna i da damo sve ono što je potrebno kako bismo omogućili da se ruski lijekovi nađu na tržištu Republike Srpske – istakao je Šeranić.

Već skoro tri godine postoje opšte opstrukcije u uvođenju ruskih lijekova na tržište BiH, pojasnio je i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Kada smo upoređivali istu grupu lijekova koji dolaze iz Rusije i lijekova evropskih proizvođača, došli smo do tog da su ruski lijekovi od 25 do 30 odsto jeftiniji, što govori da bi uštede ostvarili ne samo u Fondu zdravstvenog osiguranja, već bi i pacijenti imali alternativu u tom pogledu – rekao je Dodik.

Stalno traženje dodatnih mišljenja eksperata samo je izgovor da ruski lijekovi ne dođu na tržište BiH, kao i uticaji raznih lobista, navedeno je u nedavnom saopštenju Fonda zdravstva Srpske.

Naravno da lobiji rade, svaki u svom interesu i da sa aspekta javnog zdravstva, tj. zdravlja stanovništva, moramo da učinimo sve da minimaliziramo uticaje lobija koliko je to moguće i da omogućimo da se i zdravstveni sistem kreće u pravcu sve efikasnijeg i efektivnijeg djelovanja – istakao je Šeranić.

Direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak nije želio da komentariše medijske napise. U kratkoj poruci pojasnio je da su predmetni lijekovi u proceduri i da on kao direktor nema uticaj na pomenutu komisiju, niti to želi jer je, kako je naveo, nezavisna u svom radu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider