Republika Srpska ove godine bilježi rekordna povećanja broja turista

Izvor: srpskacafe.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 godine u

Republika Srpska

Za prvih pet mjeseci u Srpskoj je evidentirano preko 150. 000 dolazaka, što je za 9,8 % više nego prethodne godine. Statistički podaci postoje samo za ovaj period, dok je izrada za ljetnu sezonu u toku.

Ako se po jutru dan poznaje, kako su rekli iz Turističke organizacije Republike Srpske, ovo bi moglo da bude i turistički najposjećenije ljeto. Zapanjujući je podatak da je nacionalni park Kozara samo u mjesecu maju imao 15.000 posjeta. Tome doprinose brojna ulaganja, manifestacije ali i razvijen avanturistički turizam, što je posebno primamljivo strancima.

Ljetna turistička sezona je u toku i prema podacima koji nam pristižu iz Republičkog zavoda za statistiku ali i sa terena iz lokalnih Turističkih organizacija možemo reći da smo veoma zadovoljni sa ovom sezonom.Prema podacima za prvi pet mjeseci ostvareno je 125 893 dolaska, što je za 9,8 % više nego u istom periodu prošle godine – rekla je Tijana Aćimović, viši stručni saradnik u TORS-u.

Iz Turističke organizacije Srpske su dodali da goste i najviše privlače prihvatljive cijene, prirodne ljepote kojima je Srpska bogata i brojna izletišta. Najviše turista dolazi iz zemalja regiona, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Ono što je ovo godine iznenadilo su brojni turisti iz Austrije, Italije i Njemačke, ali i Turske i Rusije.

Što se tiče ljetnog perioda u Republici Srpskoj je najinteresantniji avanturistički turizam.Tu uključujemo rafting, planinarenje, kajaking. Te usloge pružaju naši nacionalni parkovi Sutjeska i Kozara, zatim na planinama Maglić, Jahorina i Zelengora i područja rijeke Tare i Vrbasa. Zatim ponuda seoskog i eko turizma gdje imamo sve bogatiju ponudu za Šipovo, etno selo Stanišić i Ljubačke doline kod Banjaluke i tako dalje – dodala je Aćimovićeva.

Najviše se od gradova po broju posjeta ističu Trebinje, Višegrad i Banjaluka. Ovi gradovi bilježe i oko 30% više dolazaka nego prethodnih godina. Predstavnike Turističke organizacije najvećeg grada u Srpskoj ovaj porast ne iznenađuje. Kako su nam rekli, Banjaluka je uvijek imala pozitivnu ocjenu, a broj turista iz godine u godinu povećavao. Zadovoljni su rezultatima , ali ipak smatraju da bi se trebalo više raditi na samoj promociji zemlje. Jer, kako su dodali, za mnoge strance naša zemlja je još uvijek nepoznata i nedovoljno sigurna, a mnogi je vezuju i za ratni period.

Zadnjih nekoliko godina, odnosno sve tamo od 2009. godine Banjaluka ima značajan porast turističkih kretanja, daleko iznad svjetskog prosjeka. Zadnja završna godina je bila pozitivna, a početal 2016. Godine je opet obećavajući i Banjaluka i dalje nastavlja da povećava broj i dolazaka i noćenja iznad svjetskog prosjeka.Tako da smo u prvih pet mjeseci imali 7 % više dolazaka i 12 % više noćenja u odnosu na isti period protekle godine – istakao je Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik TOBL-a.

Srpska je zabilježila i preko 200.000 noćenja u ovoj godini. Da u pitanju nisu samo podaci na papiru potvrdili su nam i brojni hotelijeri. Republika Srpska je upravo prepoznatljiva po ugostiteljskim objektima i hotelskom smještaju.Dodali su da porast turista zavisi i od manifestacija, pa se nužno povećanje ne vezuje za ljetni period. Iz njihovog iskusta ipak su Srpskoj najvjerniji gosti iz regiona.

Ovo ljeto je pokazalo da je Banjaluka postala hit destinacija. Ovih dana su nam svi hoteli zauzeti, traži se ležaj vise. Ovo ljeto je na početku ali je zaista pokazalo da je bolje od prošlog ljeta – rekla je Miroslava Pijetlović, direktor marketinga hotela “Palas”.

Mi smo zadovoljni brojem noćenja, ali uopšteno domaći hotelijeri nemaju konkurenciju, ne postoji franšizni hotel. Uglavnom strani turisti dolaze preko bukinga i to su zemlje iz okruženja Srbija, Hrvatska i oni dolaze poslovno – istakao je Milan Stojak, direktor hotela “Jelena”.

Republika Srpska je i zbog pozitivne ocjene i konstanstnog rasta turista spomenuta u evidenciji Svjetske turističke organizacije. Uslovi su konstantan rast broja dolazaka i noćenja, a ova godine je bila ubjedljiva potvrda nalaženja na listi. Iz Turističke organizacije su dodali da je rast rekordan i zbog bogatijeg sadržaja. Nastojaće u narednom periodu kroz brojna predstavljanja i sajmove što bolje promovisati turizam i obarati nove rekorde.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider