Privatne laboratorije nisu ovlaštene za testiranja na virus korona

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 months u

Republika Srpska

Foto izvor: Arhiva

Republička zdravstvena inspekcija poručuje građanima da privatne laboratorije nisu ovlašćene, niti stručne za testiranja na bolest izazvanu virusom korona i upozorava da je za zakonom zabranjenu mikrobiološku djelatnost u privatnim zdravstvenim ustanovama propisana prekršajna kazna od 10.000 KM do 100.000 KM.

Povodom informacije u medijima da privatne laboratorije na području Semberije vrše ovakva testiranja, iz Inspektorata Srpske je saopšteno da testiranje uzoraka na virus korona vrši Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci za svoje pacijente, a za one iz drugih bolnica to čini Institut za javno zdravstvo Srpske, koji imaju akreditovane metode za ovu vrstu testiranja.

Iz Inspektorata Srpske ističu da je riječ o izuzetno kompleksnoj i sofisticiranoj dijagnostičkoj analizi.

Proces testiranja zasniva se na takozvanoj lančanoj reakciji polimeraze. Posebno odabrani dio DNK se kopira i umnožava u termičkom cikličkom kolu da bi se pronašli određeni dijelovi DNK virusa korona. Postupak zatim pokazuje da li u tijelu ima virusa i ako ima – koliko – navodi se u saopštenju.

Institut za javno zdravstvo je svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj blagovremeno uputio preporuke za postupanje s ciljem ranog otkrivanja bolesti, što uključuje i kriterijume i procedure za testiranje uzoraka u ovlašćenoj laboratoriji.

Iz Inspektorata Srpske još jednom apeluju da se građani za sve informacije i preporuke obrate nadležnim zdravstvenim institucijama koje sprovode niz mjera s ciljem ranog otkrivanja sumnjivih slučajeva i blagovremenog zbrinjavanja eventualno oboljelih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider