Postojanje Republike Srpske jedini način za opstanak srba

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Region

Foto izvor: srna

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je sinoć da je postojanje Republike Srpske jedini mogući način da se srpski narod održi na tim prostorima.

“To je jedini mogući način da se naš narod održi na tim prostorima i da nastavi svoju istoriju”, rekao je patrijarh Irinej večeras na svečanom otvaranju manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” u Narodnom pozorištu u Beogradu.

On je poručio da mu pričinjava veliku radost i čini veliku čast što može u ime Srpske pravoslavne crkve da pozdravi veličanstveni skup posvećen Republici Srpskoj u Srbiji kao praznik “jednog jedinstvenog naroda”.

“Drina nije reka koja nas deli, već most koji nas spaja. To je bilo kroz celu našu istoriju. Blagodareći toj istoriji, iako smo prošli kroz mnoge Scile i Haribde, opstali smo kao narod sa svojom istorijom i kulturom”, rekao je patrijarh Irinej.

On je ukazao da je jedinstvo srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj normalno i sasvim prirodno i poručio da je riječ o jednom narodu sa jednim jezikom, kulturom, istorijom, vjerom i Crkvom.

“Time ispunjavamo sve moguće uslove da budemo jedan jedinstven narod, koji živi u ovom vremenu, ali misli i gradi svoju budućnost. Želimo u ime Crkve ne samo da slavimo zajednički događaje i praznike, nego i da budemo jedinstveni u svemu – ekonomiji, privredi i duhu”, rekao je patrijarh Irinej.

Poručivši da želi mir svom narodu, partijarh Irinej je rekao da želi mir i drugim narodima sa kojima Srbi dijele ovo podneblje.

On je naglasio da je mir sa drugim narodima misija srpske crkve i čitave njene istorije.

“Ono što najviše želim jeste mir i sloga sa svim ljudima dobre volje. Pozvani smo da živimo zajedno, da zajedno stvaramo i sadašnjost i budućnost. To je želja celog srpskog naroda koji je silom prilike ili bolje reći neprilike, danas rasejan širom sveta”, rekao je patrijarh Irinej.

On je izrazio bojazan da bi, ukoliko srpski narod nastavi sa seobama koje ga prate kroz čitavu istoriju, mogao uskoro da postane brojniji izvan Srbije i Republike Srpske.

Patrijarh Irinej je poručio da o tome moraju da razmišljaju “oni koji vode ovaj narod, ali i Crkva, koja okuplja i sabira narod ovde i u dijaspori”.

On je istakao da srpski narod mora da njeguje jedinstvo u svemu kako bi se održao, opstao i odupro svim negativnim silama koje su na žalost i danas prisutne.

“Neka živi srpski narod u Republici Srpskoj u Republici Srbiji i rasejanju. Svima sa ovog mesta upućujemo da ne zaborave svoje korene, državu i otačastvo gde su prvi put osetili blagodat Božju i lepotu ovoga sveta i da se polako, kako su otišli, tako isto i vraćaju svojim istorijskim korenima, svetinjama, grobovima i svemu onome što je naše”, rekao je patrijarh Irinej.

 

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider