Počelo raspuštanje karantina u RS

Izvor: N.N.

Objavio:

trebevic.net

- prije 7 months u

Republika Srpska

Foto izvor: banjaluka.rs.ba

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije ukinuti su objekti za izolaciju karantinskog tipa i ta odluka se trenutno sprovodi, rekao je za “Nezavisne” Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, ova odluka će biti možda realizovana za nekoliko sati, a možda u narednih nekoliko dana, jer to nije toliko jednostavno.

Lica bez simptoma i s blažim simptomima biće upućena u kućnu izolaciju, a lica sa srednje teškim i teškim simptomima u zdravstvene ustanove – istakao je Stevandić.

Republički štab za vanredne situacije je od 1. jula naložio prestanak rada sljedećih republičkih objekata za izolaciju karantinskog tipa: u UKC RS stara lokacija Pulmologije, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu stara lokacija Pulmologije, Dom učenika Bijeljina, Dom učenika Trebinje i Dom učenika Doboj.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS su saopštili da je za 24 časa novi virus korona potvrđen kod 42 osobe u RS, od 411 testiranih.

Radi se o 20 muških i 22 ženske osobe, od kojih je devet mlađe, 29 srednje i četiri osobe starije životne dobi. Prema mjestu prebivališta, 11 osoba je iz Banjaluke, po četiri iz Ljubinja i Teslića, po tri iz Doboja, Pala i Prijedora, po dvije iz Bijeljine, Gradiške, Zvornika i Trebinja i po jedna iz Čelinca, Kotor Varoša, Kozarske Dubice, Laktaša, Istočnog Sarajeva i Modriče – saopšteno je iz Instituta.

Dosad je u Republici Srpskoj potvrđeno 2.314 slučajeva virusa korona, preminulo je 125 osoba, oporavilo se 1.337, a testirano je ukupno 37.278.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, za 24 časa u FBiH virus korona je potvrđen kod 110 osoba od 789 testiranih.

Novi slučajevi registrovani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10. Preminule su dvije osobe kod kojih je utvrđen virus korona. Radi se o muškoj osobi iz Kalesije, koja je rođena 1954. godine, i ženskoj osobi iz Sarajeva, koja je rođena 1938. godine. U FBiH je dosad od virusa korona preminulo 58 osoba – podaci su Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

U Federaciji BiH dosad je testirano 55.729 uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 2.264 osobe, dok je oporavljeno njih 1.079.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider