Odobrena odgoda plaćanja mikrokredita u iznosu od 136 miliona KM

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: N.N.

Mikrokreditne organizacije u BiH, članice Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI, zaključno sa 30. junom, odobrile su odgodu plaćanja kredita za 29.232 klijenata u iznosu od 136 miliona KM s ciljem prevazilaženja negativnih efekata pandemije virusom korona.

Članice Udruženja mikrokreditnih organizacija – AMFI odobrile su 5.933 zahtjeva za moratorijum, što čini 20 odsto u odnosu na ukupan broj odobrenih zahtijeva klijenata.

Predsjednik Udruženja mikrokreditnih organizacija Elma Zukić kaže da su klijenti mikrokreditnog sektora u BiH itekako pogođeni pandemijom virusa korona i osjećaju posljedice i njen uticaj u privatnom i poslovnom segmentu.

Ona podsjeća da je naredbama kriznih štabova upravo malim obrtnicima bio zabranjen rad, uključujući i rad pijaca putem kojih mali poljoprivredni proizvođači plasiraju svoje proizvode.

– Mikrokreditne organizacije u BiH postupajući u skladu sa odlukama nadležnih agencija za bankarstvo Republike Srpske i Federacije BiH, kroz individualan pristup i dogovor sa svakim pojedinim klijentom, pružaju pomoć kako bi se osigurao kontinuitet poslovnih aktivnosti – rekla je Zukićeva.

Prema njenim riječima, mikrokreditni sektor u BiH i na ovaj način želi da ojača socijalni aspekt svoga djelovanja, jer je poznato da su klijenti mikrokreditnih organizacija u BiH naječešće osobe koje ne ispunjavaju uslove za konzervativne metode finansiranja, saopšteno je iz AMFI-ja.

Ona je podsjetila da je krajem 2019. godine u BiH bilo 210.821 klijenata mikrokreditnih organizacija, a od svih dodijeljenih mikrokredita 33 do 35 odsto se odnosi na poljoprivredni sektor, dok 66 odsto svih klijenata mikrokreditnog sektora u BiH dolaze iz poljoprivrednih područja.

Prava snaga sektora, dodala je Zukićeva, je u činjenici da jedan korisnik mikrokredita suštinski obezbjeđuje sredstva za rast i razvoj svoje djelatnosti, mikrobiznisa i život svoje porodice.

– Ako se uzme u obzir da jedna porodica ima najmanje tri člana, može se pretpostaviti da mikrokreditni sektor indirektno ima uticaj na više od 600.000 građana. Uzimajući u obzir da u BiH živi 3,5 miliona stanovnika, to je indirektan uticaj na 17 odsto stanovništva – napomenula je Zukićeva.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider