Odbrana generala Mladića zatražila odgađanje iznošenja žalbe

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: Arhiva

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je da bude odgođeno ročište za iznošenje žalbi na presudu pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu, zakazano za 17. i 18. mart, dok se ne provjeri da li je general Mladić mentalno i fizički sposoban da prati postupak, rekao je Srni njegov advokat Branko Lukić.

Mi smatramo da general nije sposoban da prisustvuje zbog svog slabog zdravstvenog stanja. Naveli smo da tražimo da se prvo procijeni njegova sposobnost da prisustvuje suđenju. Priloženo je mnogo dokumentacije, ali je to povjerljivo i ne može da se iznosti u javnost – rekao je Lukić.

On je istakao da je zahtjev podnesen još 28. februara, ali da Tribunal nije htio da ga objavi kao javni podnesak, iako je odbrana uložila i povjerljivi i javni podnesak, u kojem je redigovano sve što ne smije da ide u javnost.

Odbrana je zato podnijela drugi podnesak u kojem je navela da Mehanizam nije htio da objavi zahtjev za odgađanje ročišta, pa su u Hagu, kako navodi Lukić, “danas morali” da objave oba podneska.

Lukić je naveo da odbrana traži da se procijeni zdravstveno stanje generala Mladića, odnosno da se angažuju stručnjaci koji će reći da li je sposoban i, ako nije, kad bi mogao da bude sposoban, što bi zatim bilo predmet nove revizije.

General je u vrlo lošem stanju, on je vrlo bolestan čovjek i smatramo da ne može da odsjedi dan na suđenju. Znamo po tome što kad mu se ode u posjetu ne može da sjedi cijelu posjetu i traži da se prekine i da ide i legne jer ne može više da sjedi – rekao je Lukić.

On je istakao da odbrana smatra da je na vrijeme poslala zahtjev da se njegovo stanje procijeni i da Mehanizam ima vremena da izvrši analizu i procjenu.

Haški tribunal je prvostepenom presudom iz novembra 2017. godine osudio generala Mladića na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za navodni genocid u Srebrenici iz 1995. godine, progon Bošnjaka i Hrvata i terorisanje stanovništva Sarajeva.

General Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za navodni genocid u još šest opština u BiH 1992. godine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider