NSRS: Formirane Interventne nabavke

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 godina u

Republika Srpska

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o interventnim nabavkama kojim se obezbjeđuje kontinuitet snabdijevanja tržišta i stanovništva Srpske osnovnim poljoprivrednim i industrijsko-prehrambenim proizvodima neophodnim za ishranu stanovništva u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu.

Poslanici su usvojili Zakon o veterinarstvu u Republici Srpskoj kojim se efikasnije uređuje kontrola kretanja životinja, kao i kontrola njihovih bolesti što direktno utiče na bezbjednost hrane životinjskog porijekla.

Narodna skupština usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o vodama čij je cilj obezbjeđivanje upravljanja rizicima od poplava i izbjegavanje ili smanjenje direktne ili indirektne štete nastale usljed poplava.

Usvojen je Nacrt zakona o Pravobranilaštvu Srpske kojim se uređuje njegova organizacija, nadležnost, djelokrug poslovanja i način rada, kao i način zastupanja imovinskih prava i interesa Srpske i jedinica lokalne samouprave.

Parlament Srpske usvojio je Strategiju razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017-2021. godina koja se temelji na sedam principa – vladavina prava i djelovanje sa integritetom, demokratičnost, efikasnost, samostalnost, javnost, finansijska održivost i sistemski pristup u planiranju i upravljanju lokalnim razvojem.

Usvojen je izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske za 2016. godinu, te više izvještaja Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske za prošlu godinu.

Narodna skupština usvojila je izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske u prošloj godini u kojem se navodi da je doneseno 38 rješenja, od čega šest o utvrđenom sukobu interesa.

Parlament Srpske je na prijedlog predsjednika Republike izabrao Milenka Krajišnika za predsjednika Fiskalnog savjeta Republike Srpske, dok su za članove ovog Savjeta izabrani Branko Krsmanović i Saša Stevanović.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas i Zakon o vještacima Republike Srpske kojim se preciznije definišu oblasti vještačenja, opšti i posebni uslovi za imenovanje vještaka, te prava, obaveze i princip utvrđivanja odgovornosti i nadzora nad njihovim radom.

Poslanici su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima kojim se jasnije i preciznije propisuju pojedine njegove odredbe, olakšava primjena u praksi i onemogućava nekontrolisana upotreba ovih proizvoda.

Jednoglasno je usvojen Nacrt zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu čiji je cilj da omogući oboljeloj djeci iz Republike Srpske dijagnostiku i liječenje u inostranim zdravstvenim ustanovama.

Ovo zakonsko rješenje, čiji je predlagač predsjednik Srpske Milorad Dodik, odnosi se na djecu, državljane Srpske i osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja, kojoj nije moguće pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, kao ni u ustanovama sa kojima Fond ima potpisan ugovor.

Narodna skupština je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske, kojim je predviđeno da se i troškovi prinudne naplate vode kao dug u registru koji vodi Poreska uprava.

Usvojena je i Strategija razvoja kulture Republike Srpske 2017-2022. godina, čiji su strateški ciljevi uspostavljanje sistema transparentne kulturne politike, visok stepen umjetničke produkcije i profesionalizacija, kulturna pismenost, internacionalizacija i prisustvo na međunarodnoj sceni i decentralizacija.

Poslanici su usvojili i izvještaj o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za prošlu godinu i izvještaj o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za 2016. godinu, kao i izvještaj Regulatorne komisije za energetiku Srpske o radu za 2016. godinu.

Narodna skupština usvojila je i informaciju o dugu Republike Srpske sa stanjem na dan 31. decembar 2016. godine u kojoj se navodi da je javni dug Srpske iznosio 4,34 milijardi KM, što je 45,62 odsto BDP-a, dok je ukupan dug Srpske iznosio 5,43 milijarde KM ili 57,09 odsto BDP-a.

Narodni poslanici su usvojili odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu jačanja bankarskog sektora /8741 – BA/, u iznosu od 28,3 miliona evra, što je 50 odsto od 56,6 miliona evra ukupnog zaduženja za BiH.

Milimir Govedarica izabran je za pravobranioca Republike Srpske na period od četiri godine.

Na dužnost zamjenika pravobranioca Republike Srpske u sjedištu zamjenika Banjaluka izabran je Borislav Jeličić na period od četiri godine.

Za članove Republičke izborne komisije izabrani su Oliver Blagojević, Slađana Škrbić, Željka Kosjerina, Slobodan Sofić, Slavko Zokić, Bekir Omerović i Aleksandar Radeta.

Iz članstva u Komisiji za žalbe, na lični zahtjev je razriješena Slavica Lukić.

Nakon što je apsolviran kompletan dnevni red, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zaključio je rad 20. redovne sjednice parlamenta.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2