Nove stranice enciklopedije svijeta: Upoznajte ljepote Srpske na Vikipediji

Izvor: blic.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 godine u

Republika Srpska

Projekat “Upoznaj Srpsku!” je prevazišao sva očekivanja jer je za samo deset dana takmičenja napisano više od 100 članaka.

Radi se o projektu Zajednice Vikimedije RS koji je usmjeren prema kreiranju sadržaja vezanih za Republiku Srpsku na jednom od najvećih i najposjećenijih sajtova današnjice – Vikipediji.

Prema istraživanjima, na srpskoj Vikipediji postoji manje od 7.000 članaka u kojima su obrađeni sadržaji koji se tiču Republike Srpske. Cilj projekta je povećanje broja kvalitetnih članaka i istovremena popularizacija i predstavljanje naše zemlje u pravom, pozitivnom svjetlu na globalnom nivou – rekli su u Vikimediji RS.

Takmičenje je još u toku, a organizatori kažu da očekuju da će se u globalnoj enciklopediji naći više od 250 kvalitetnih članaka o Republici Srpskoj.

Koordinator ovih projekata u RS, Bojana Podgorica, ističe da se uporedo radi još jedan projekat “Tragom duše 2016”, koji predstavlja fotografsko takmičenje u čijem fokusu su prirodna i kulturna dobra Srpske.

Takmičenje se organizuje po drugi put i predstavlja jedno od najvećih foto-takmičenja ikada organizovanih u RS. Kreirano je po ugledu na velika međunarodna takmičenja “Viki voli Zemlju” i “Viki voli spomenike”. U 2015. godini je prikupljeno 2.000 fotografija prirodnih i kulturnih spomenika u Srpskoj koje su upotpunile mnoge višejezične Vikimedijine projekte – rekla je Podgorica.

Vikimedijina zajednica proteklih mjeseci je sprovela razne aktivnosti na teritoriji Republike Srpske, te uspostavila odličnu međunarodnu saradnju.

Radionice smo realizovali u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Bijeljini, Višegradu, Sokocu i Palama. Rezultati su bili zadovoljavajući. U planu imamo da oformimo ogranak Vikimedije u Republici Srpskoj, stabilnu i funkcionalnu organizaciju koja će u doglednom periodu biti sposobna da zaposli ljude i koja će Republiku Srpsku predstavljati u pozitivnom svjetlu u svijetu – istakla je Podgorica.

Vikimedijanci RS predstavljaju zvanično priznatu grupu korisnika i urednika Vikimedijinih projekata na teritoriji Repulike Srpske. Ova zajednica je utemeljena na principu nevladinog, neprofitnog i nestranačkog udruženja. Svrha grupe je umrežavanje i povezivanje korisnika iz Vikimedijine zajednice, koja obuhvata i Vikipediju kao i druge višejezične projekte.

Bojana Podgorica kaže da je uporišna tačka u planiranju usklađivanje projektnih aktivnosti i planova sa važećim zakonima u zemlji.

Na primjer, mi ne možemo organizovati Viki safarije i fotografisati baš sve u Republici Srpskoj, zbog određenih zakona koji to zabranjuju. Prilikom planiranja projekta “Tragom duše” kontaktirali smo Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa RS i uspostavili saradnju sa njima. Oni su nam potom izdali spiskove zaštićenih lokaliteta i dali odobrenje za realizaciju projekta – navela je Podgorica.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider