Nastava u školama počinje na vrijeme; Predavanja za brucoše od 5. oktobra

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

Republika Srpska

Foto izvor: N.N.

Nastava u osnovnim i srednjim školama trebalo bi da počne na vrijeme, ali na koji način i u kojem obimu još nije definisano. Što se tiče nastave za brucoše u novoj akademskoj godini, trebalo bi da počne 5. oktobra, a za starije godine početkom novembra. Studentima je omogućeno osam ispitnih rokova, od kojih su dva predviđena u oktobru.

Dosadašnja praksa nastave na daljinu, zbog pandemije, za prosvjetne radnike bila je jedino rješenje ali, kako kažu, bar neki vid povratka u učionicu potreban je za kvalitetno obrazovanje.

Nisu sve škole iste, ne broje sve škole jednak broj đaka. Imamo područne škole, koje imaju jako malo učenika i gdje se može držati fizička distanca i uz skraćenje odmora, nastava bi se mogla odvijati i u učionicama – ističe Marina Knežević,  predsjednik Udruženja učitelja Republike Srpske.

Što se tiče naredne školske godine, cilj je da nastava počne u školskim klupama, poručuju nadležni. Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske predrag Damjanović kaže da prate situaciju kada je u pitanju virus korona.

Naš cilj je da nastava počne u školskim klupama, jer je to najprirodniji način. Međutim, pratićemo epidemiološku situaciju i ako ona bude zahtijevala dručačiji pristup, mi ćemo ga i obezbijediti  – kaže Damjanović.

Na dva javna univerziteta u Republici Srpskoj počela je priprema za odvijanje nastave u složenim uslovima.

Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da je predloženo da dva javna Univerziteta koriste platforme koje su koristili i u ljetnom semestru, a to je gugl učionica za Univerzitet u Banjaluci i platforma nudl u Istočnom Sarajevu.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, ističe da će nastavnici imati obavezu da dođu u učionice i održe predavanje, a odgovarajući broj studenata će, kako kaže, moći da bude fizički prisutan dok će ostali takvu nastavu pratiti onlajn.

Kada je riječ o praktičnoj nastavi, planirano je da se ona odvija na fakultetima, pri čemu će se poštovati sve epidemiološke preporuke, ističu nadležni.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider