Na Zelengori pronađen izgubljeni Belgijanac

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: srna

Tridesetsedmogodišnji turista iz Belgije koji se jutros izgubio na Zelengori pronađen je u rejonu Uglješinog vrha nakon potrage u kojoj su učestvovali pripadnici fočanske Žandarmerije, Speleospasilačke službe Republike Srpske, Civilne zaštite i Službe zaštite Nacionalnog parka “Sutjeska”.

Načelnik Speleospasilačke službe, jedinice Foča Miloš Jakić rekao je Srni da su Belgijanca pronašli podno Uglješinog vrha, na oko 1.700 metara nadmorske visine.

Belgijanac je bio u pothlađenom stanju, pokisao i dehidriran jer je ostao bez vode.

Prethodno je prenoćio na Orlovačkom jezeru, sa kojeg se uputio prema Uglješinom vrhu, ali je zbog guste magle i kiše zalutao, pa je pozvao policiju.

Pripadnici policije, speleospasioci i radnici parka sa Tjentišta su krenuli oko 10.30 časova i vozilom su stigli do jezera Gornje bare, odakle su pošli u pretragu terena i oko 12.00 časova uspjeli da pronađu izgubljenog turistu.

Osvježili su ga vodom, sokom i slatkišima, nakon čega su ga prebacili do Tjentišta.

Belgijanac je ranije odsjeo u selu Vrbnica, na obroncima Zelengore, u jednom seoskom domaćinstvu, a na Orlovačko jezero uputio se juče ujutro.

Iz Nacionalnog parka “Sutjeska” apeluju na turiste da prilikom loših vremenskih uslova i slabe vidljivosti ne idu samostalno u planinu, odnosno bez pratnje stručnog vodiča Parka i prethodnog informisanja.

Speleospasioci su zahvalili Vatrogasnom društvu Foča koje im je ustupilo terensko vozilo.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider