Mošti mučenika dočekane u Sabornom hramu u Trebinju

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Republika Srpska

Foto izvor: trebinjelive.info

U Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju večeras su iz manastira Medne kod Mrkonjić Grad donesene mošti Svetih novoprojavljenih mučenika Serafima, Avakuma i Mardarija, a sutra će biti prenesene u Petropavlovski manastir.

Prema predanju, ovi monasi su u 15. vijeku poslije paljenja i rušenja Petropavlovskog manastira kod Trebinja, pred Turcima otišli u Krajinu i nastanili se u manastiru Medna, gdje su mučenički stradali.

Kivot sa moštima koga je donio Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije, dočekali su vladike zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni Atanasije sa sveštenstvom eparhije.

Nakon Svete službe vladika Grigorije je istakao da je vladika Sergije ovim činom pokazao da želi da najboljom svezom preko prepodobnih mučenika budu povezani Trebinje i Mrkonjić Grad, kao i njihovi manastiri.

“Bićemo u sve dane našega života povezani u ljubavi prema Hristu i prema svetiteljima njihovim”, rekao je vladika Grigorije.

Govoreći o odlasku mučenika 1465. godine iz Petropavlovog manastira kod Trebinja kada su ga Turci zapalili i porušili, vladika Atanasije je ispričao da su se pet vijekova od stradanja u Mednoj, javili sedmogodišnjoj djevojčici Petri iz porodice Tegeltija, koja je čuvajući ovce zaspala ispod jedne bukve.

“Јavili su joj se mučenici, rekli da se nalaze ispod zemlje i da žele da budu otkopani. Iako je prenijela njihovu želju ismijavali su je, ali ona nije gubila nadu da će Bog jednog dana da ih otkrije”, naveo je Atanasije.

On je ispričao da se osamdesetih godina prošlog vijeka u jednoj crkvi u Mednoj, koja se nalazila na 500 metara dalje od proplanka, gdje su se prvi put javili mučenici, dok je sveštenik digao jevanđelje da počne liturgiju, odjednom antimis sam otvorio, a nakon toga i zatvorio.

Isto se desilo, kada je nakon toga liturgiju služio i tadašnji episkop kosovsko-metohijski Pavle.

Iako je prošlo više godina Petra nije odustajala pa je priču ispričala tadašnjem episkopu bihaćko-petrovačkom, a sadašnjem mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu.

Tek kada mu je drugi put Petra ispričala priču ispočetka, naredio je da se buldožerima otkopa zemlja. Kosti su pronađene ispod bukve, nakon čega su prenesene u crkvu u Mednu.

“Blagodareći dobroti vladike Sergija mošti su donesene ovdje i vraćaju se u svoj manastir”, rekao je vladika Atanasije.

Veliku radost izrazio je i vladika Sergije, naglašavajući da se donoseći svete mošti mučenika Serafima, Avakuma i Mardarija veliki istorijski događaj ispravlja.

“Meni je posebna čast i zadovoljsto da vašim svetim molitvama donesemo i prinesemo koliko je moguće, ni srebra ni zlata, jer znamo sigurno da vama to nije potrebno, jer vi imate veliko duhovno bogatstvo od svetih naših otaca, no donosimo kap blagodati Božije kroz ove svete mošti. Želimo da dolijemo u vaše kandilo ovog svetog blagoslovenog ulja, molitvama svetih mučenika, koji su postradali za našu vjeru”, rekao je vladika Sergije.

Mati Pavla, igumanija Petropavlovog manastira u kome će se nalaziti mošti mučenika, istakla je da su monasi zauvijek povezali Trebinje i Mrkonjić Grad.

“Danas nakon 500 godina dio moštiju se vraća svojoj kući – u manastir i to je veliki događaj za sve nas. Ništa u Božijoj kući i pred Bogom nije izgubljeno, samo je stvar u tome kada će nam to Bog otkriti”, rekla je igumanija.

U pokloničkom putovanju sa vladikom Sergijem došli su i iguman manastira Klisina otac Vasilije i iguman manastira Treskavica otac Varnava.

Doček moštiju u Petropavlovom manastiru kod Trebinja je sutra u 8.00 časova, nakon čega će biti služena sveta liturgija.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.