Marš „Stazama egzodusa“: 24 godine od progona Srba

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: Screenshot

Učesnici marša „Stazama egzodusa 2019“ krenuli su iz sela Tumare na Ozrenu ka naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići, povodom obilježavanja 24 godine od progona 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević rekao je da su se maršu odazvali učesnici iz Banjaluke, Bijeljine, Laktaša, Srpca, Prnjavora, Vukosavlja, Modriče, Dervente, Petrova i Doboja.

On je naveo da će učesnici preći put dug 22 kilometra od Gornje Brijesnice, preko Kvrga, Malčića, Borovca, Lozne do Stoga.

Riječ je o „kamionskom putu“ kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora – rekao je Blagojević.

Čas istorije biće održan tokom odmora na Prokopu.

Nakon marša, građani će se okupiti kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, gdje će biti služena liturgija i položeni vijenci.

Vijenci će biti položeni i kod spomenika i krsta podignutih u znak sjećanja na dvadeset jednog svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata.

Srbi iz Vozuće su surovo prognani u operaciji takozvane Armije BiH „Uragan“ koja je trajala od 10. do 24. septembra 1995. godine, a prethodilo joj je NATO bombardovanje i uništavanje srpskih civilnih repetitora i objekata.

Na tri lake pešadijske brigade Vojske Republike Srpske napadalo je 23.000 vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, odred „El mudžahedin“ uz podršku NATO snaga za brza dejstva.

Tada je spaljeno 30 sela, protjerano 1.920 porodica sa 7.680 članova, ubijeno više od 500 vojnika i civila. Posmrtni ostaci više od 120 srpskih vojnika i civila još se traže, uz stalne opstrukcije i prikrivanje svjedoka i dokaza.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider