Lider SNSD-a: Šarović na čelu komisija OBA bio bi opasnost za Srpsku

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Republika Srpska

Foto izvor: Glas Srpske

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da bi bilo opasno za Republiku Srpsku da je na čelo Zajedničke komisije Parlamenta BiH za kontrolu rada Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH izabran Mirko Šarović iz SDS, koji je, kako kaže, imao priliku da upravlja obavještajnim resursima i nije ništa učinio.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci izjavio da Srpska ima svoje predstavnike u toj komisiji.

Naš motiv je bio da je bolje da se imenuje Nermin Nikšić iz SDP-a koji će tamo u točkove ubacivati razne klipove nego da imamo Šarovića koji je servilan SDA i sadašnjoj obavještajnoj strukturi – naglasio je Dodik.

On je naveo da ta komisija već dvije godine ne funkcioniše, te da je OBA resurs koji ne može dobiti prolaznu ocjenu.

Lider SNSD-a je rekao da predstavnici Srpske ne spore da na čelu OBA bude Bošnjak, te da je jasno da na čelu Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) treba da bude Srbin.

Sada Bošnjaci to blokiraju, jer žele da dobiju mjesto direktora OBA što nije sporno, ali iza toga je, iako još nismo dobili konkretno ime, očigledno njihov zahtjev da to bude Osman Mehmedagić Osmica. Naravno, taj bi prijedlog išao na Komisiju za kontrolu rada OBA, gdje je važna uloga predsjednika i da je to Šarović, onda ne bi bilo problema. Ali pošto je sada predsjednik neko drugi, vidjećemo kako će se sve odvijati – pojasnio je Dodik.

On je rekao da je na nivou BiH potreban pristup da određene pozicije neprikosnoveno pripadaju konstitutivnim narodima.

Kao što ne želimo da naš prijedlog osporavaju Bošnjaci i Hrvati, ni mi nećemo osporavati njihove prijedloge. Ipak, kandidati moraju da ispune zakonske kriterijume, imaju adekvatne diplome i o tome se ne može diskutovati – istakao je Dodik i dodao da će Srpska imati odgovor ako Mehmedagić bude kandidat za rukovodećeg čovjeka OBA.
On je naglasio da predstavnici Srpske nisu bili zadovoljni određenim srpskim kadrom koji u proteklom periodu nije radio u republičkom interesu, navodeći primjer činjenicu da nisu reagovali kada je OBA operativno pratila rukovodstva Srbije i Srpske.

Šarović je istakao da su imenovanje rukovodstva SIPA i OBA posljednje karike koje nedostaju za apsolutni politički uticaj vladajuće koalicije na pravosuđe BiH, koje je ionako u katastrofalnom stanju.

Šarović smatra da je izbor direktora SIPA trebao biti završen u redovnoj proceduri i u roku – dok je Perica Stanić bio prvorangirani na listi kandidata.

On smatra i da je novoizabrani Savjet ministara loše počeo mandat u, kako je rekao, krnjem sastavu, bez optimizma i potencijala.
Šarović smatra da Savjet ministara ne ide putem reformi i rješavanja nagomilanih socio-ekonomskih problema, nego se “samo bavi kadrovskim pitanjima i podjelom teritorija, odnosno ministarskih resora i direktorskih pozicija”.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2