Kovač: Optužnica protiv mene podignuta na osnovu falsifikovanih dokumenata

Izvor: rtrs.tv

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godina u

Republika Srpska

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislava Kovača zbog zločina u Srebrenici. U intervjuu koji je dao za RTRS, Kovač objašnjava kako je optužnica podignuta na osnovu lažnih dokumenata.

Tužilaštvo BiH je odlučilo da protiv Vas podigne optužnicu. Da li je to slučajno što se desilo nakon Vašeg duela sa Draganom Mektićem u kojem ste prozvali vrh SDS-a?

 -Činjenica je da Ibro Bulić, tužilac, već 10 godina ovaj predmet drži u ladici, a sada je on taj proces ubrzao, što nije po Zakonu o krivičnom postupku. Nije tu samo u pitanju Mektić. U tu priču je uključen i Dragan Čavić i direktor Sipe Perica Stanić- sva ta naša paralelna struktura Srba kojima su kolege Bošnjaci pomogli da ubrzaju taj proces i time učinili lošu uslugu Buliću. Biće interesantno vidjeti kako će to dalje ići.

Hoćete da kažete da deset godina taj predmet stoji u ladici? Ko je, u stvari, Ibro Bulić?

 -Ibro Bulić je i sada tužilac protiv niza ljudi, naročito policajaca, protiv kojih se vodi postupak u slučaju Srebrenica. On me je više puta pozivao da budem svjedok, što sam ja i uradio. U jednom momentu je došlo do prekida suđenja jer me nije izvijestio da sam došao u status osumnjičenog. O tome nije obavijestio ni odbranu ni sudsko vijeće. Poslije toga mu je naređeno da ode u Beograd i poslije deset godina donio je rješenje o pokretanju istrage. Јa sam mu u svakom momentu bio dostupan, ali sam na bazi tog njegovog rješenja tražio da pokaže dokaze. Od tada je prošlo godinu i po dana, a dokazi još nisu dostavljeni. A razlog je jednostavan – kod njega su lažni, falsifikovani dokumenti, za razliku od Haškog tribunala koji je protiv mene vodio postupak i koji je na osnovu originalnih dokumenata donio zaključak da za to nema osnove. Bulić je iskoristio moju nemogućnost očitovanja i podigao optužnicu.

 U toj optužnici su izmisli i još jedno krivično djelo?

-Mislim da oni u Sarajevu žele da kroz institucije delegitimišu i da očiste spisak od 20.000 Srba na koji su ih stavili Dragan Čavić i njegova famozna komisija. U ovom novom krivičnom djelu stoji da sam vršio nadzor nad policijom jer mi nisu mogli prišiti komandnu odgovornost jer je u to vrijeme policija bila pod komandom Vojske RS, a ne MUP-a. Šta znači nadzor? To je jedna upravna radnja koja se može vršiti nad institucijom , a ne nad pojedincima. Oni su po svaku cijenu željeli da povežu moju tadašnju funkciju sa događajem u Srebrenici. Međuti, u to vrijeme ja sam bio zamjenik ministra, a ministar sam postao pola godine nakon Srebrenice.

S jedne strane Čavić Vas je stavio na spisak, Mektić Vas s druge strane proziva da niste imali nikakvu ulogu u ratu, a Bošnjaci Vas terete da ste bili najodgovorniji.

-Ono što vam Srbi ne priznaju, muslimani vam ne praštaju. Јa sam u toku rata dva puta bio ministar i jedini general policije. Јa ne bježim od toga i opet bih sve isto uradio za narod. Јedino mi je krivo što delegitimišu sve što je urađeno u ratu i za šta smo se borili. Evo sinoć me je Mektić pozvao na tv duel kada je već znao da je protiv mene podignuta optužnica. To je jedno žalosno ponašanje.

Smatrate li da je podizanje optužnice politička igrarija aktuelne vlasti u BiH. Da li vas to plaši?

-Kako da me uplaše? Јa sam svjestan da se protiv takve igrarije, kada su u pitanju ratni zločini, ne možete boriti. To je jedna matrica borbe i protiv Republike Srpske i protiv svih institucaja za koje smo se borili. Meni je više žao ljudi koji su ušli u jednu arenu borbi u kojima je u igri veliki novac. Nije tu samo u igri Mektić, koji nikada nije pomenuo rad Tužilaštva za ratne zločine, već sve vrijeme ide da nas kriminalizuje, to je jedan cijeli projekat. Vidjećemo da li će pravosuđe u ovom slučaju raditi po zakonu i da li će ispoštovati krivično-procesne radnje ili će raditi po difoltu i potvrditi optužnicu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2