Jahorina: Nerealno jeftine lokacije, potreban zakon od OC-a

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 year u

Republika Srpska

Foto izvor: Arhiva

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek navodi da bi početna cijena zemljišta na ovoj planini trebalo da bude minimum 1.000 KM po metru kvadratnom jer opštine i pojedinci koriste trenutnu nerealno nisku cijenu da jeftino dođu do lokacija.

Elek je rekao Srni da bi dio rješenja bilo donošenje zakona o Olimpijskom centru.

Mi se zalažemo da do donošenja tog zakona ne bude izdata nijedna građevinska dozvola, niti ijedna lokacija prodata, jer za tih pet mjeseci dok ne bude donesen zakon mogu biti prodate sve preostale lokacije – naglasio je Elek.

Prema njegovim riječima, suština je u tome da je novim ulaganjem Vlade Republike Srpske u ovu olimpijsku planinu od 40 miliona KM realna cijena zemljišta na Jahorini porasla sa 80 KM na 1.000 KM po metru kvadratnom.

Olimpijski centar se kao javno preduzeće zadužio i nije podigao cijenu i sada to koriste i opštine i pojedinci – pojasnio je Elek.

On ističe da početna cijena treba da bude minimum 1.000 KM po metru kvadratnom da bi opština, država i OC kroz povrat ulaganja imali neku korist od toga.

Mi smo apelovali da opštine Trnovo i Pale zaustave gradnju. Načelnik opštine Pale Boško Jugović je prekjuče jednu takvu licitaciju otkazao, jer je suština da su početne cijene niske, pa se dogovore tri-četiri privatnika, pojave se sami i kupe metar kvadratni za 301 KM – navodi Elek.

On ističe da je potrebno uraditi reviziju svih građevinskih dozvola na Jahorini jer se objekti grade na samim stazama, postoji mnogo nelegalnih objekata.

To traje već četiri-pet godina. Porastom broja turista takvo stanje postaje neizdrživo i infrastrukturno, što planina ne može da iznese – naglašava Elek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider