Istočno Sarajevo na turističkoj mapi Republike Srpske

Izvor: glassrpske.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 godina u

Republika Srpska

Stanovnici RS koji nisu u prilici da godišnji odmor provedu na moru, mogu da ljetuju u nacionalnim parkovima, zatim banjskim, etno i eko-centrima širom Srpske, a prirodne ljepote i gurmanski specijaliteti mame turiste iz cijelog svijeta.

U Turističkoj organizaciji Republike Srpske (TORS) ističu da se, zahvaljujući bogatoj ponudi turističkih sadržaja, tokom ljeta na razne lokacije u RS sliju hiljade turista, kako stranih tako i domaćih.

„Naše destinacije za svakoga nude ponešto. Ljubitelje avanture mame rafting, planinarenje ili biciklizam, a za uživanje u ovim aktivnostima turiste čekaju nacionalni parkovi „Kozara” i „Sutjeska”, zatim planine Maglić, Jahorina i Zelengora, kao i područja oko rijeka Vrbas i Tara rekli su u TORS-u.

Od početka godine najveću posjećenost bilježe Banjaluka, zatim Istočno Sarajevo sa olimpijskom ljepoticom Jahorinom, Teslić, Trebinje, Bijeljina, Laktaši, Foča Prijedor i Višegrad.

Naglašavaju da posebnu pažnju privlače srednjovjekovni manastiri i vjerski spomenici, koje godišnje obiđu na hiljade posjetilaca.

Među pravoslavnim svetinjama u RS najposjećeniji je manastir Krupa, kao najstariji na području banjalučke regije.

„Lider banjskog turizma u RS je Zdravstveno-turistički centar „Banja Vrućica” u Tesliću, koji je jedan od vodećih zdravstvenih, velnes i kongresnih centara u regionu“ kažu u TORS-u.

Milijana Bačić iz Službe marketinga i prodaje u „Banji Vrućici” ističe da banja bilježi rast posjećenosti iz godine u godinu. „Najviše gostiju, osim domaćih, dolazi iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a lani smo zabilježili 204.000 noćenja, što je najbolji rezultat ostvaren u proteklih 25 godina“ rekla je Bačićeva.

Iako planinski centri najviše privlače turiste zimi, za mnoge posjetioce pravi odmor na planini je i ljeti. Predsjednik Planinsko-skijaškog društva „Ljubijski rudar” Božo Grbić ističe da Kozara svojom ljepotom mami turiste i ljeti kao i zimi.

„Kozara je vazdušna banja i oaza mira za mnoge turiste. Osim uređenih staza za šetnju i biciklizam, tu je i planinarski dom, a raspolažemo sa oko 250 kreveta“ rekao je Grbić.

Iz godine u godinu u RS cvjeta eko i etno-turizam, a dobar primjer za to je etno-selo Stanišići kod Bijeljine, koje bilježi i najveću ispunjenost smještajnih kapaciteta u Semberiji. „Bijeljina je raskrsnica na turističkoj mapi, stoga je u prvih pet mjeseci ove godine povećan broj turista za oko 20 odsto“ rekao je referent za turizam u gradskoj TO Milivoj Era.

On je istakao da oko 70 odsto posjetilaca odsjeda u etno-selu Stanišići, koje ima dva hotela sa pet zvjezdica. Za razliku od etno-turizma, Era ističe da u Bijeljini nije razvijen seoski turizam, te da je potrebno mnogo ulaganja za aktiviranje seoskih domaćinstava.

Među atraktivnim destinacijama etno-turizma u RS je i muzej na otvorenom kod Banjaluke „Ljubačke doline”.

Ljeti domaće i strane turiste zbog velikog broja sadržaja najviše privlače Banjaluka, Trebinje i Višegrad sa Andrićgradom. Riječ je o gradovima bogate kulturno-istorijske baštine, avanture, mladosti i nezaboravnog noćnog provoda, koji u neposrednoj okolini imaju  veliki broj dopunskih sadržaja iz domena avanturističkog, vjerskog i drugih tipova turizma.

Manifestacije

Turiste širom RS privlači veliki broj atraktivnih dešavanja i manifestacija. To su festivali „Demofest”, „Freš vejv”, „Dukatfest”, „Kozarski etno” u Banjaluci, te „OK fest” na Tjentištu.

Tu su i manifestacije „Zlatne ruke Podrinja”, zatim skokovi sa Višegradskog mosta, „Jahorina film festival” i Trebinjske kulturne svečanosti, te mnoge druge.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2