Irinej: Sačuvati Srpsku, to je jedini način da se održi srpski narod

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 years u

Republika Srpska

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je danas da treba sačuvati Republiku Srpsku jer je to jedini način da se na ovim prostorima održi narod srpski sa svojim imenom i kulturom.

“Srbi znaju šta je država, jer smo je uvek imali, umeju da poštuju državu. Dok toga bude postojaćemo i opstati”, istakao je patrijarh Irinej u obraćanju nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Patrijarh Irinej poželio je blagosloven današnji dan i srećnu slavu Republici Srpskoj, Srbima u Srpskoj i cijelom srpskom narodu, onima koji su ostali u otadžbini i onima koji su sticajem okolnosti raštrkani po svijetu.

“Blagodarimo Gospodu što je Republici Srpskoj podario čoveka koji se lavovski bori za svoj narod. Srećan praznik, srećna slava i živeli na mnogaja ljeta! Neka Gospod Bog blagoslovi Republiku Srpsku, srpski narod, ali i sve druge narode, sve narode koje nose Boga”, poručio je patrijarh Irinej, izrazivši zadovoljstvo što može da podijeli radost današnjeg praznika, kao i zbog postojanja Srba u Republici Srpskoj i u Srbiji.

Srpski patrijarh naglasio da dobrih ljudi ima u svim vjerama i narodima.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej danas je u banjalučkom Sabornom hramu Hrista Spasitelja služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom trećeg dana Božića koji je posvećen Svetom arhiđakonu i prvomučeniku Stefanu.

Patrijarhu su sasluživali NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, vladika zvorničko-tuzlanski Fotije, episkop bihaćko-petrovački Sergije, te sveštenici i đakoni Srpske pravoslavne crkve.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Željka Cvijanović, potpredsjednik Skupštine Srpske Nenad Stevandić, ministri Republike Srpske – industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, saobraćaja i veza Neđo Trninić, rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, finansija Zoran Tegeltija, unutrašnjih poslova Dragan Lukač, prosvjete i kulture Dane Malešević.

Liturgiji su prisustvovali i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, te ministri Srbije – unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i odbrane Aleksandar Vulin, princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, kao i predsjednici SDS-a, PDP-a i NDP-a Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Dragan Čavić, te brojni građani.

Nakon liturgije osveštano je slavsko žito i obavljeno lomljenje slavskog kolača.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider