Gradiška: Sjećanje na egzodus Srba

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 years u

Republika Srpska

Foto izvor: RTRS

Prošle su 24 godine od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije. U akciji hrvatskih oružanih snaga “Bljesak” poginulo je 283 Srba, a protjerano 15.000. Služenjem parastosa i spuštanjem vijenaca u rijeku Savu, odata je počast žrtvama egzodusa.

Ovaj zločin rezultat je stalnih nastojanja da Srbi budu protjerani i da se tako umanji njihov nacionalni identitet, poručili su zvaničnici Republike Srpske, ističući da se takve razmjere zločina nikada ne smiju zaboraviti.

Maj 1995. godine, oko 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo je Srbe u zapadnoj Slavoniji, koja je tada bila pod zaštitom UN. Bježeći, doživjeli su jezive prizore. Oko njih su bili mrtvi, nazad se nisu smjeli osvrtati, a naprijed su morali. Živko Lalić bio je pripadnik vojske, kada je 2. maja uveče pokušao da pređe.

Kolona slavonskih Srba krenula je 1. maja 1995. godine mostom prema Republici Srpskoj. Ona im je bila izlaz i jedino utočište.

Dok su Srbi bježali preko mosta spasa na rijeci Savi, hrvatska vojska ih je gađala avionskim bombama, topovskim granatama i snajperskim mecima. Nakon što je vojska danima pružala otpor, dogovoren je obezbijeđen izlazak iz Hrvatske, ako predaju oružje. Međutim, oko 1.450 pripadnika Srpske Vojske Krajine je zarobljeno, većina na prevaru, uz pomoć snaga UN.

– Mi smo bili bukvalno presvučeni u civile, jer nam je tako bilo rečeno da nismo više vojska, jer smo predali oružje. Međutim, to je sve ispalo drugačije – da budemo ratni zarobljenici, čak su nas nakon dva dana presvukli u njihove uniforme, bez oznaka i snimali kao ratne zarobljenike – rekao je Stevo Harambašić.

O ovim zločinima i žrtvama, svijet kao da ne želi da zna, kaže predsjednica Republike Željka Cvijanović, ističući da je zato naša obaveza da ih se sjećamo i još glasnije govorimo o egzodusu.

– Sva ona područja koja su bila pod zaštitom UN su prostori koji su vidjeli najveća stradanja civila. Postavljamo pitanje zašto? Kako je to moguće? I samo ću reći, da mi i danas kad se borimo za stabilnost, mir, slobodu i političkim sredstvima, ne smijemo da zaboravimo ni ta licemjerstva i ove zločine – istakla je Cvijanovićeva.

Srbi su stradali u Prvom i Drugom svjetskom ratu, ali ni danas ne prestaju pritisci na život i ono što jeste nacionalni identitet Srba, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Da krenemo da Srpska i Srbija budu što je moguće jače, naši kolektiviteti, i da nesmetano sarađujemo o svim pitanjima. Mi smo jedinstven narod i gdje god se nalaze Srbi, nismo podijeljeni. Ovdje se okupljamo da obilježimo tužni događaj, ali pokazujemo da postojimo i da nemamo namjeru da odustanemo od nacionalnog identiteta – naglasio je Dodik.

Dok Srbi tuguju, s druge strane mosta, slave. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na svom Tviter nalogu napisala je da se svečano i emotivno, slaveći život, sjećaju “Bljeska”, ističući da je tako zapadna Slavonija oslobođena. Tada je ubijeno 283-je Srba, među kojima 55 žena i 11-oro djece. U posljednje vrijeme iz Zagreba sve glasnije osporavaju zvaničan broj žrtava.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider