Građani darovali osam miliona KM: Јubilej akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”

Izvor: Srpska Info

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: RTRS

Tradicionalna humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”, pod visokim pokroviteljstvom institucije Predsjednice Republike Srpske, ove godine obilježava mali jubilej. Akcija se, naime, ove godine održava deseti put, a novac prikupljen do kraja decembra namijenjen je za izgradnju i opremanje dva dnevna centra za djecu sa smetnjama u razvoju, u Banjaluci i Trebinju.

Kao rezultat te akcije ranijih godina smo izgradili određene objekte, poput Roditeljske kuće za djecu oboljelu od karcinoma, a ove godine pravimo dnevne centre u Trebinju i Banjaluci. Na taj potez smo se odlučili na inicijativu udruženja, kako bi se djeci sa poteškoćama u razvoju obezbijedio adekvatan boravak, dok njihovi roditelji završavaju druge obaveze. Za to vrijeme djeca su na sigurnom, dobijaju adekvatnu pomoć, druženje i socijalizaciju – rekla je predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, pokroviteljka ovogodišnje akcije.

Pod pokroviteljstvom institucije Predsjednice Srpske održano je devet donatorskih večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Ovu tradiciju je utemeljio Milorad Dodik 2010. godine, kada je prvi put izabran za predsjednika Republike Srpske.

U to vrijeme je i znatno povećan budžet Kabineta predsjednika Republike.

Prvo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” posvećeno je djeci oboljeloj od malignih bolesti, uslijedile su akcije za djecu s teškoćama u razvoju, za djecu koja boluju od dijabetesa 1, te za djecu s autizmom.

U decembru 2014. prikupljen je novac za izgradnju Roditeljske kuće za djecu koja se liječe od raka, kako bi tokom dugih i teških terapija mogli boraviti, zajedno sa svojim roditeljima, blizu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, ali ipak izvan bolničkog ambijenta.

Godine 2015. prilozi su prikupljani za djecu koja pate od rijetkih genetskih oboljenja, a u decembru 2016. inkasirano je 1,3 miliona KM za izgradnju Centra za prevenciju razvojnih teškoća “Za majku i dijete”.

Prije dvije godine akcija ja bila posvećena prikupljanju inicijalnih sredstava za osnivanje Fonda solidarnosti za liječenje djece iz Republike Srpske u inostranstvu. Zahvaljujući ovom fondu do sada je više od 150 djece iz Srpske dobilo najskuplje i najefikasnije tretmane u najprestižnijim klinikama svijeta.

Prošle godine u akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” prikupljen je novac za nabavku sistema za robotski potpomognutu rehabilitasciju, za decu koja zbog cerebralne paralize ili drugih teškoća imaju problema s kretanjem. Mališani iz cijele Srpske, koji ovaj sistem koriste u Zavodu za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci, oduševljeni su njime i nazvali su ga “čarobni robot” ili “Čika Gvozden”.

Do sada je, dakle, za potrebe teško oboljele djece ili djece sa smetanjama u razvoju prikupljeno više od osam miliona KM, a svih ovih godina najveći donator su bili građani Republike Srpske.

Naime, svake godine u decembru, tokom akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, na humantarni broj stizalo je od 70.000 do skoro 90.000 poziva, čime su građani darovali isto toliko maraka.

Takođe, građani su bili donatori i na posredan način, jer je najveći dio donacija dolazio iz budžeta Srpske, kao prilog Kabineta predsjednice Srpske ili Vlade Srpske, te pojedinih lokalnih zajednica.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider