Glavni odbor bira između Govedarice i Dodika

Izvor: glassrpske

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Republika Srpska

Dvije žestoko suprotstavljene struje unutar Srpske demokratske stranke, zbog čijeg sukoba je najavljivan čak i ozbiljan raskol u ovoj stranci, odmjeriće snage na sjednici Glavnog odbora zakazanoj za nedjelju u Banjaluci.

Ipak, nekoliko članova Glavnog odbora koji su donedavno imali potpuno suprotstavljene stavove tvrde za “Glas Srpske” da nijedna struja neće izaći kao apsolutni pobjednik, jer će na kraju svi pomalo popustiti i SDS će izabrati srednji put. Najozbiljniji sukob vodi se o pitanju moguće saradnje sa SNSD-om i njegovim liderom Miloradom Dodikom, oko koga je podijeljeno i Predsjedništvo ove stranke. S jedne strane je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, koji je protiv saradnje sa najjačom vladajućom strankom, a s druge strane je dio Predsjedništva okupljen oko Milovana Bjelice i Kostadina Vasića, koji zagovara saradnju sa SNSD-om na svim nivoima. Govedarica za “Glas Srpske” kaže da je protiv prijedloga da SDS na nivou RS sarađuje sa aktuelnom vladajućom koalicijom.

– SDS je potreban Srpskoj kao opozicija. Eventualni ulazak u Vladu RS sa aktuelnom vlasti ne bi bio ništa drugo nego amnestiranje svih loših odluka i brojnih afera koje je proizvela ova vlast sa SNSD-om na čelu. Ali, o svemu tome biće riječi na Glavnom odboru – kaže Govedarica.

Dodaje da je u konsultacijama sa predsjednikom Glavnog odbora Milanom Miličevićem zaključio da je potrebno sazvati sjednicu tog stranačkog organa zbog, kako kaže, očigledne nervoze pojedinaca i grupa.

– Cijenim da postoje različita mišljenja i stavovi, ali treba da postoje i argumenti i činjenice kojima se ti stavovi brane. Uvjeren sam da pristojna većina GO razumije trenutak u kojem se stranka nalazi – kaže Govedarica.

Što se tiče moguće saradnje sa SNSD-om u zajedničkim institucijama, on kaže da je na nivou BiH trenutno zamrznuto stanje, a ako je suditi po stavovima lidera HDZ-a Dragana Čovića, očigledno je da slijedi ozbiljna kriza.

– Mi smo spremni da učinimo sve da se ta situacija prevaziđe i da podržimo stvari koje su u interesu Srpske, ali onim stvarima koje nisu u interesu RS, kao što je treći entitet, SDS neće pružiti podršku – kaže Govedarica.

S druge strane, član Predsjedništva SDS-a Milovan Bjelica tvrdi da je većina članova ovog tijela saglasna da treba da počne razgovore o saradnji sa SNSD-om i da SDS treba da odredi tim koji će razgovarati.

– Na nedavnoj sjednici Predsjedništva SDS-a podršku za početak razgovora su dali potpredsjednici stranke iz izbornih jedinica jedan, tri, četiri, pet, šest, sedam i osam, kao i predsjednik Glavnog odbora Milan Miličević, tako da sigurno postoji veća podrška nego što to kaže član Glavnog odbora Dragan Mektić – rekao je Bjelica.

Član Predsjedništva SDS-a koji je insistirao na anonimnosti tvrdi da će Glavni odbor prihvatiti da se formira tim za pregovore sa SNSD-om.

– Ipak, to neće značiti da je Vukota Govedarica doživio poraz, jer će SDS imati jasne zahtjeve kada je u pitanju eventualno učešće u budućoj Vladi RS. Ukoliko SNSD prihvati da SDS preuzme kontrolu nad, recimo, MUP-om i ministarstvima pravde i finansija, onda je saradnja moguća. Što se tiče nivoa BiH, ogromna većina članova GO je za to da sve srpske stranke djeluju zajedno, a kada je riječ o saradnji na lokalnom nivou, biće ostavljeno na volju lokalnim stranačkim prvacima da sami određuju s kim će sarađivati – kaže naš sagovornik.

Vasić: Za jedinstvo i Vučić i Irinej!

Potpredsjednik SDS-a Kostadin Vasić kaže da je Dragan Mektić u javnosti iznio notorne izmišljotine.

– Kao prvo, niko nije pominjao koaliciju s Dodikom, kao što je rekao Mektić, već neophodnost početka pregovora o saradnji, makar na nivou BiH. Ako Mektić, Aleksandra Pandurević i Mladen Bosić mogu da pregovaraju sa Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, u čemu je problem da SDS pregovara sa strankama i političarima iz RS? Šta je pogrešno u tome što se za početak razgovora o srpskom jedinstvu u RS zalažu i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej – pita se Vasić.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider