Fond solidarnosti preuzima porez i doprinose za 40.000 radnika

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 7 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: Vlada RS

Fond solidarnosti Republike Srpske preuzeće isplatu poreza i doprinosa na martovske plate zaposlenih u djelatnostima koje su najviše ugrožene virusom korona, kao što su trgovina, saobraćaj i skladištenje, ugostiteljstvo i ostale uslužne djelatnosti, te doprinosa za lica koja ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija Srpske.

Cilj je sprečavanje otpuštanja radnika i očuvanje radnih mjesta. Procjena je da će biti potrebno između 17 miliona i 19 miliona KM, a porez i doprinosi biće uplaćeni za oko 40.000 radnika – navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija navode da se od pojave virusa korona i proglašavanja vanredne situacije u Srpskoj radi na sveobuhvatnim mjerama kako bi privredi i građanima bilo omogućeno da sa što manjim posljedicama prevaziđu poteškoće koje bi mogle da prouzrokuju pad prihoda.

U oblasti poreske politike odgođeno je plaćanje poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna 2020. godine, koje će biti isplaćene u ratama do kraja 2020. godine.

Prolongiran je rok za podnošenje godišnjih poreskih prijava do 30. aprila 2020. godine kako bi poreskim obveznicima bilo olakšano izvršenje obaveza.

Јedna od predloženih mjera je i smanjenje paušalnog plaćanja poreza na ukupan prihod malih preduzetnika sa jednim ili dvoje zaposlenih za 60 odsto. Јedna od mjera je i uvođenje moratorijuma na reprogram poreskih obaveza – dodaju iz Ministarstva finansija.

Vlada Republike Srpske je, kako se navodi, donijela odluku kojom je pravnim licima i preduzetnicima odobren tromjesečni moratorijum na otplatu kredita plasiranih putem finansijskih posrednika ili iz fondova kojima upravlja Investiciono-razvojna banka, uz produženje roka otplate za tri mjeseca.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske je donijela odluku kojom su utvrđene privremene mjere koje se odnose na odobravanje olakšica klijentima banaka koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim efektima, posebna pravila za upravljanje kreditnim rizikom koje banke primjenjuju u slučaju odobravanja posebne mjere klijentu, te preventivne mjere s ciljem očuvanja kapitala banaka.

Ministarstvo finansija i Vlada su opredijeljeni da obezbijede stabilno i pouzdano funkcionisanje republičkog budžeta, te da pomognu privredi i stanovništvu zbog čega se radi na uvođenju novih mjera za sanaciju stanja izazvanog štetnim posljedicama virusa korona na privredu – istakli su iz Ministarstva finansija.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider