Fond počinje da finansira kohlearne implantante

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 7 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: zdravstvo-srpske.org

Fond zdravstenog osiguranja Republike Srpske počinje da finansira kohlearne implantante za djecu sa oštećenim sluhom. Ovu zdravstvenu uslugu će pružati Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske.

Ovo je omogućeno izmjenom Pravilnika o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu koji je usvojio Upravni odbor ove institucije, te je i nastavak poslovnog opredjeljenja Fonda da se osiguranicima u kontinuitetu obezbjeđuje dostupnija i kvalitetnija zdravstvena zaštita.

Budući da trošak ugradnje kohlearnog implantanta za jednog osiguranika iznosi oko 32.000 KM, ovo će biti velika finansijka olakšica za roditelje djece sa oštećenim sluhom, jer će ubuduće Fond u potpunosti snositi troškove finansiranja i ugradnje ovog aparata.

Kohlearni implantanti se uglavnom ugrađuju djeci sa urođenom obostranom gluvoćom, kao i djeci sa preogresivnim postlingvalnim gubitkom sluha ili stanja nakon menignitisa. Sve dosadašnje studije, kao i djeca kojima su ugrađeni kohlearni implantati, su pokazali da zahvaljujući ovom aparatu djeca imaju uredno razvijen govor, redovno pohađaju školu i aktivni su članovi društvene zajednice. Takođe, sve svjetske studije su dokazale da je uspjeh, kao i efektnost ugradnje kohleranog implantanta mnogo veća ako se djeci ugradi u što ranijoj životnoj dobi.

Sa finansiranjem kohlearnog implantanta Fond nastavlja u pravcu proširenja prava osiguranih lica koji su isključivo rezultat odgovorne poslovne politike gdje se svaka ušteda usmjerava na poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite.

Podsjetimo, Fond je prošle godine pojednostavio proceduru i proširio prava iz oblasti medicinskih sredstava, a sa ovim potezom Fond samo potvrđuje svoje nastojanje da zdravstvenu zaštitu u kontinuitetu čini mnogo boljom.

Napominjemo da ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku, te se njegova primjena očekuje u drugoj polovini marta ove godine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider