Elektroprivreda Srbije kupuje Elektroprivredu Republike Srpske?!

Izvor: srpskacafe.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Region

Vlada Srbije nedavno je formirala komisiju čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja dijelova distribucija u susjednim zemljama, među kojima je i Elektroprivreda Republike Srpske, i tako se proširi na region.

Na čelu ovog tijela, prema pisanju „Novosti“ je ministar privrede Srbije Goran Knežević.

Branko Kovačević, predsjednik Nadzornog odbora EPS-a, kaže da je preuzimanje distribucija u regionu stara ideja, te da se planira kupovina distribucije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

– Ono što nas najviše interesuje je mogućnost razvoja hidroenergije i struje koju bismo dobijali na taj način. Republika Srpska nam je posebno interesantna baš iz tog razloga, jer sa njima dijelimo Drinu, a imamo i mogućnost širenja na cijelu Bosnu i Hercegovinu. EPS bi se ova investicija i finansijski isplatila, jer bi imao mogućnost da prodaje struju u regionu – navodi Kovačević.

Kupovinom dijela “Elektroprivrede Republike Srpske”, navode „Novosti“, mogli bi da se ubrzaju mnogi zajednički projekti. Među najvećim energetskim planovima Srbije i Bosne i Hercegovine je izgradnja tri hidroelektrane na srednjoj Drini, investicije su vrijedne 870 miliona evra, a pogon bi trebalo da ima snagu 320 megavata. Ipak, cijeli projekat je na čekanju zbog imovinskih problema u BiH i različitog stava Federacije BiH i Republike Srpske ko treba da rukovodi poslom.

Kovačević dodaje da će se kupovina najvjerovatnije izvesti po modelu koji je već viđen u slučaju preuzimanja “Telekoma” Republike Srpske. Podsjećamo, srpski “Telekom” je prije 10 godina, na međunarodnom tenderu, za 646 miliona evra „pazario“ 65 odsto tada najuspješnijeg preduzeća u Srpskoj.

I “Telekom” je, baš kao što bi mogao i EPS, preuzimanja nastavio u Crnoj Gori. Samo nekoliko mjeseci kasnije preuzeli su 51 odsto tamošnjeg “Telekoma” a tri godine kasnije, preko povezanog preduzeća, “Mtela” iz Banjaluke otkupili su i preostalih 49 odsto.

  1. Da li se to prodaje da bi se zavrsila dvorana u Lukavici 😀

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider