Dodik: Zavjetujemo se da ćemo braniti slobodu srpskog naroda

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: RTRS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Gradišci na obilježavanju 25 godine od stradanja i egzodusa srpskog naroda iz zapadne Slavonije, da su Srbi najveći stradalnici prošlog vijeka, te da akcija hrvatske vojske “Bljesak”nikada ne smije biti zaboravljena.

– Zavjetujemo se da ćemo braniti slobodu srpskog naroda. Samo tamo gdje imamo državu moženo govortiti o očuvanju srpskog naroda – poručio je Dodik i dodao da je važno jačati Republiku Srpsku.

On je naglasio da ne smije biti zaboravljeno da su Srbi prilikom napuštanja vjekovnih ognjišta iz zapadne Slavonije bombardovani.

Geneza stradanja Srba na prostorima Hrvatske je od davnina, još kada je formirana Vojna krajina koja je trebala da brani Evropu i njene vrijednosti – podsjetio je Dodik.

On kaže da se Srbi obilježavajući važne datume, zavjetuju da će braniti slobodu i državu Republiku Srpsku, jednako kao što se brani Srbija.

Koncepti koji su nametnuti u BiH su najčešće antisrpski. Srbi su u BiH, braneći slobodu i ognjišta, željeli da imaju posebnu državu. Nažalost, od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma su nam oduzimali vrijednosti predviđene ovim sporazumom, što je zaustavljeno – rekao je Dodik.

Napomenuo je da predstavnici vlasti Republike Srpske nisu od onih koji će prihvatiti bilo kakve ponude i integracije kojima bi bila umanjena autonomija i državnost Republike.

Dodik je ponovio da su visoki predstavnici degradirali Republiku Srpsku i da je OHR neprijateljska organizacija Srpske i Srba.

Ovo okupljanje treba da nas ojača, ali i podsjeti da možemo vjerovati samo sebi, što znači Republici Srpskoj” -poručo je Dodik.

U rijeku Savu kod mosta u Gradišci spušteni su vijenci u znak sjećanja na sve ubijene i prognane Srbe iz zapadne Slavonije tokom hrvatske vojno-policijske akcije “Bljesak” 1995. godine.

Vijence su u rijeku Savu spustili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, te predstavnici Srba izbjeglih iz zapadne Slavonije.

Prethodno su položeni vijenci na spomen-ploču srpskim žrtvama iz zapadne Slavonije.

Vijence su položili Cvijanovićeva, Dodik, Milunović, Adžić, te predstavnici Srba izbjeglih iz zapadne Slavonije.

Narod zapadne Slavonije krenuo je u egzodus prema Republici Srpskoj, a na putu prema mostu spasa do rijeke Save sustizale su ih avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.

Za ubijanje i protjerivanje Srba u akciji “Bljesak” hrvatskih oružanih snaga u zapadnoj Slavoniji još niko nije odgovarao.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider