Demilitarizovana zona Srebrenica stalno naoružavana

Izvor: srna

Objavio:

vijesti

- prije 2 sedmica u

Republika Srpska

Foto izvor: novosti.rs

U Srebrenicu koja je zvanično bila demilitarizovana zona pod zaštitom UN do maja 1995. godine dopremljena je ogromna količina borbenih sredstava, navedeno je u specijalnom dopisu koji je ratni komandant takozvane Armije BiH Rasim Delić uputio tadašnjoj Skupštini BiH, pišu Večernje novosti.

U strogo povjerljivom dokumentu od 30. maja 1996. godine koji je u posjedu lista, Delić je naveo da onoliko sredstava koliko je dobila Srebrenica nije dobilo Goražde, a da se sa daleko manje sredstava branilo Sarajevo 1992. i 1993. godine.

Materijalno-tehnička sredstva za takozvanu Armiju BiH u Srebrenici dopremana su sve do rušenja helikoptera 7. maja 1995. godine, vazdušnim mostom, koji je, inače, predstavljan kao isključivo humanitarni.

O tome koliko su Bošnjaci sami poštovali Srebrenicu kao jednu od zaštićenih zona UN najbolje se vidi u jednom od Delićevih navoda u izvještaju.

  • Kada su aprila 1994. godine počeli da dolaze prvi konvoji sa materijalno-tehničkim sredstvima mi smo organizovali dotur ka Srebrenici i Žepi, a da to ne ugrozi njen status zaštićene i demilitarizovane zone. Tako su pješice upućivane grupe sa materijalno-tehničkim sredstvima – navedeno je u Delićevom izvještaju.

Prema ovom dopisu, tri grupe su u jesen prenijele određenu količinu naoružanja, opreme i sredstava veze.

  • Ovaj način je bio veoma spor i rizičan, te smo tražili način da ponovo otvorimo vazdušni most koji je funkcionisao u prvoj polovini 1993. godine kada je u Srebrenicu prevezeno pet tona materijalno-tehničkim sredstvima, 10 tona ubojitih sredstava – navedeno je u Delićevom izvještaju.

Delić se u dopisu žali i da su nelojalna borba za vlast i podjela po tom osnovu, loš odnos MUP i takozvane Armije BiH, ubistvo neistomišljenika i političkih suparnika /Vahida Šabića, Akifa Huskića i Hamde Salihovića/, ratno profiterstvo i kriminal, loše organizacija odbrambenih snaga bili ozbiljni razlozi koji su doveli do pada Srebrenice u julu 1995. godine.

On je u svom dopisu Nasera Orića okvalifikovao kao kukavicu.

Delić u izvještaju, kako navode Novosti, pominje i “pozitivne rezultate” koji su zapravo masakri nad Srbima 1992. godine, ne samo u srebreničkom kraju već u cijelom Podrinju, od Skelana do Zvornika.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.