“Dani Srpske u Srbiji” od 4. do 10. septembra

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: Arhiva

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik trebalo bi u srijedu, 4. septembra, u Beogradu otvoriti tradicionalnu manifestaciju “Dani Srpske u Srbiji” čiji je cilj da široj javnosti Srbije kroz kulturne i druge sadržaje predstavi i približi Republiku Srpsku, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji koji je i organizator manifestacije, istakao je da “Dani Srpske u Srbiji” doprinose jačim i čvršćim vezama Srbije i Srpske, te da će sa samog otvaranja kroz muzičko-dramski program “Pohvala srpskoj zemlji, srpskom narodu i srpskom jeziku” biti poslata snažna poruka srpskog jedinstva.

Na pravi način ćemo odati priznanje našim velikanima koji su dali svoj doprinos srpskom jedinstvu, očuvanju srpskog jezika, kulture i tradicije i podsjetiti sve naše sunarodnike da je u ovom trenutku izuzetno važno srpsko jedinstvo, da je važno da čuvamo našu kulturu, tradiciju, naš jezik, naše pismo, da čuvamo svoj nacionalni identitet jer je to garancija našeg opstanka – rekao je Cicović.

Pisac scenarija i dramsko-muzičkog programa za svečano otvaranje Milovan Vitezović istakao je da je namjera bila da se kroz program koji prati likove Kočića, Andrića, Ćopića, Karadžića, Njegoša pokaže duhovno jedinstvo srpske kulture.

Reditelj programa Dragan Elčić rekao je da očekuje da će se Srpska i ove godine dostojanstveno i sa ljubavlju predstaviti u matici.

Kada kultura govori sve drugo treba da utihne – poručio je Elčić.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić naveo je da će se Srpska tokom šest dana, koliko manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” traje, predstaviti javnosti Srbije od Vranja do Subotice.

On je precizirao da će se Srpska predstaviti u 21 gradu i opštini Srbije sa 24 programa i 30 izvođenja.

Prema očekivanju organizatora, manifestaciju “Dani Srpske u Srbiji trebalo bi da 10. septembra da zatvori predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, uz cjelovečernji koncert Banjalučke filharmonije.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider