Cvijanović: Predstavnicima vlasti u FBiH uskoro konačna verzija za razgovore o budućnosti BiH

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Republika Srpska

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će predstavnicima vlasti u Federaciji BiH uskoro biti upućena konačna verzija za razgovore o budućnosti BiH i da će se tada vidjeti da li Republika Srpska ima partnera i sagovornika za tu priču.

Predsjednica Srpske je navela da nije optimista da će predstavnici vlasti u FBiH prepoznati veliku šansu da zajedno sa predstavnicima Republike Srpske razgovaraju o budućnosti, u skladu sa ranije donesenim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

Nisam optimista da će oni prepoznati tu veliku šansu da svi zajedno sjedimo i pričamo o budućnosti u kojoj treba da se takmičimo i o pitanju informacionih tehnologija, i o pitanju infrastrukture, i o pitanju ekonomije – rekla je predsjednica Srpske za BHT.

O inicijativi Narodne skupštine Republike Srpske o pokretanju mogućeg razgovora sa predstavnicima FBiH o budućnosti BiH, predsjednica je rekla da joj je drago što su ti zaključci koncipirani u okviru Narodne skupštine jer je to mjesto gdje najviše treba da se razgovara o svim pitanjima.

I do sada smo tamo mnogo puta imali važne teme i važno je da ostavite trag vašeg najvišeg zakonodavnog organa, gdje možete da diskutujete o svemu što je politički važno za sudbinu, za budućnost, za prošlost, za bilo šta. Ono što mi se učinilo prilično neprimjerenim, što sam čula i od stranih diplomata jeste da oni kažu – eto, vi tamo želite da započnete razgovor o mirnom razlazu – navela je predsjednica Cvijanović.

Ona je naglasila da zvaničnici Republike Srpske ni na jednom mjestu ne pominju takvu konstrukciju.

Mi govorimo o budućnosti, o onome o čemu treba da pričaju dva entiteta i tri konstitutivna naroda, jer mi funkcionišemo u BiH na osnovu te matrice – istakla je Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske smatra da bi bilo dobro da su dva entiteta i bez zaključaka Narodne skupštine razgovarala mnogo godina unazad.

Hajde da otvorimo neki dijalog, ma šta bila ta budućnost. Zašto ne bismo pričali o tome da budemo energetski mnogo efikasniji, o tome kako da poboljšamo našu infrastrukturu? Mi ne možemo postati nikakav faktor ako se budemo i dalje bavili pitanjima kojima smo se bavili do sada – napomenula je Cvijanović.

Ona se pita zašto u BiH ne bi postojala široka diskusija i o legitimnom predstavljanju u BiH, na čemu insistiraju Hrvati, zašto ne pričati o tome kako nešto više uraditi na planu pomirenja i raščistiti priču kako navodno Republika Srpska nešto oduzima na nivou BiH.

Hajde da pogledamo Ustav BiH. Mi nikome ništa ne oduzimamo, ali i ne damo da ovlaštenja sa Republike Srpske pređu na nivo BiH – naglasila je predsjednica Srpske i dodala da je neophodan i dijalog o opterećujućim političkim pitanjima u BiH.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2