Cvijanović: Institucije Srpske reagovale efikasno i blagovremeno na pandemiju

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 months u

Republika Srpska

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je ocijenila da su institucije Srpske reagovale blagovremeno i efikasno na pandemiju i da ne vidi da je bilo šta urađeno lošije ako se izvrši poređenje čak i sa visokorazvijenim zemljama.

– Ko je htio da vidi mogao je vidjeti kako u najvećim silama svijeta medicinari protestuju jer nemaju ni zaštitne maske, a rade neposredno sa zaraženim licima, a to je bilo u vrijeme kad smo mi već imali adekvatne i zalihe i snabdjevenost medicinskom opremom. Ali, neki će uvijek kritikovati. Osim toga, naše su mjere i danas izbalansirane kako ne bismo dodatno gušili određene privredne sektore.

Naravno da su pojedine djelatnosti značajno pogođene, ali primjera radi, u ugostiteljstvu, gdje smo imali zamjerke od ovih djelatnika, kod nas je bilo značajno duže radno vrijeme u odnosu na okruženje, a pogotovo zemlje Evropske unije jer u mnogima su ugostiteljski objekti mjesecima potpuno zatvoreni. Naravno, svi su zabrinuti za svoje poslove i to se mora razumjeti, ali smatram da i onda kad kritikujemo moramo biti barem malo realni i pogledati oko sebe – rekla je Cvijanović u intervjuu za Srnu.

Na pitanje kako komentariše ulogu Centralne banke BiH koja je jedina centralna banka u svijetu koja nije reagovala u vrijeme pandemije i pomogla oporavku privrede, predsjednik Republike je naglasila da Centralnu banku vidi kao instituciju koja nema ulogu koju treba da ima.

– Previše su zarobljeni stranim diktatom i smjernicam koje su nekad inicirane upravo od međunarodnog faktora, pa nije ni čudo što danas i građani i privreda kažu da je to beskorisna institucija bez stvarne društvene odgovornosti. Јa bih tome dodala i neinventivna i okoštala – ocijenila je Cvijanović.

Govoreći o značaju institucija Republike Srpske uopšte, a i u vrijeme pandemije virusa korona gdje se Srpska bori da dobije prvu isporuku ruskih vakcina zahvaljujući angažmanu svojih institucija, jer je Kovaks program zakazao, Cvijanovićeva je naglasila da je vlast u Srpskoj zbog raznih pritisaka, i političkih i finasijskih, nastojala jačati institucije, jer su svjesni da bez njih građani neće dobiti ono što im pripada, a Republika Srpska bi izgubila i suštinu i smisao.

– U svim krizama se to pokazalo presudnim – od poplave, pa sad do ove velike globalne zdravstvene krize – konstatovala je Cvijanovićeva.

Što se tiče vakcina, dodala je ona, tu se mora raditi na više frontova.

– Naravno da je problematično ono što se dešava sa nabavkom putem Kovaks programa, ali naši su napori usmjereni i na dobijanje ruske i kineske vakcine, odnosno svih raspoloživih vakcina kojima ćemo zaštititi naše stanovništvo – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je veliko nezadovoljstvo među zvaničnicima EU zbog kašnjenja isporuke naručenih vakcina.

– Svakako da će se to odraziti i na nas, ustvari, već se odražava, jer smo vezani za te nabavke. Koliko razumijemo, problem u EU je isključivost prilikom odabira vakcina. Tamo su, vjerovatno iz političkih razloga, nastojali zaobići, ruske i kineske vakcine, a opet zapadni snabdjevači su pokrili Ameriku, Izrael i Veliku Britaniju, dok je EU ostala na repu tog lanca snabdijevanja. Naravno ima pojedinačnih članica EU koje su direktno radili nabavku i sa ruskim i kineskim proizvođačima, i vjerovatno će tamo proces vakcijacije ići boljim tempom – rekla je Cvijanović.

Na pitanje da li je zadovoljna ponašanjem stanovnika Srpske u vrijeme pandemije, predsjednica Republike je naglasila da je zadovoljna prvenstveno našim zdravstvenim radnicima, navodeći da smo dužni da poštujemo napore koje ulažu sve ovo vrijeme, ali, naravno, i našim građanima.

– Shvatili smo da je opasnost velika i da su mjere opravdane, uostalom, u cijelom svijetu su na snazi rigorozne mjere, tako da je i to, vjerovatno, doprinijelo jačanju svijesti da se moramo štititi. Razumljivo je da je mlađim generacijama teže da se odreknu druženja i okupljanja, ali mislim da se ogromna većina njih pridržava mjera kojim štite svoje zdravlje – rekla je Cvijanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider