Ćulum i Stanić u trci za direktora SIPA-e

Izvor: Glas Srpske

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 sedmica u

Republika Srpska

Foto izvor: Glas Srpske

Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum, ali i aktuelni direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Perica Stanić, potvrdili su za “Glas Srpske”, da su se prijavili na konkursu za novog direktora SIPA-e.

Prema nezvaničnim informacijama, u ovu trku bi se mogao uključiti i zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Ranko Vuković, ali i bivši direktor ove agencije Goran Zubac. Potvrdu ovih medijskih spekulacija nismo uspjeli dobiti od ovog dvojca do zaključenja ovog broja.

Ni i iz Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, tijela zaduženog za sprovođenje konkursne procedure izbora novog direktora SIPA-e, nisu željeli ništa komentarisati.

Kako su istakli, iako je juče zatvoren konkurs, još je rano govoriti o broju prijava, ali i imenima svih kandidata, jer, kako su pojasnili, očekuje se da na njihovu adresu pristignu i prijave poslate putem pošte.   

Prema riječima Enesa Obralije, prvog zamjenika predsjednika ovog odbora, tek 23. septembra, za kada je zakazana sjednica i otvaranje prijava, znaće se broj prijavljenih kandidata i njihova imena.

On je rekao da će nakon toga uslijediti provjera kandidata, da li ispunjavaju propisane kriterijume za ovo mjesto, te bodovanje i sastavljanje liste najboljih kandidata.

Procedura kaže da Nezavisni odbor raspisuje konkurs i sprovodi kompletnu proceduru, od ocjenjivanja pristiglih prijava do intervjua sa kandidatima. Odbor nakon toga sastavlja rang-listu uspješnih kandidata i prosljeđuje je ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću.

Potom ministar Mektić jednog od kandidata, pri čemu to ne mora biti prvorangirani, predlaže za direktora SIPA-e i o tome se izjašnjava Savjet ministara BiH.

Izvori “Glasa Srpske” podsjećaju da je ministar Mektić prije četiri godine predložio Stanića, iako je ovaj bio treći po broju bodova, dodajući da je ovaj scenario moguć i ovog puta.

S obzirom na to da je Savjet ministara u tehničkom mandatu, on ne bi uopšte trebao da se izjašnjava o tome. Ali, ništa nije isključeno. Pošto u novembru ističe mandat i direktoru OBA BiH Osmanu Mehmedagiću, moguće je da će ministri iz SDA i SzP-a pokušati da proguraju ta dva imenovanja, što može samo dodatno da zakomplikuje političke odnose. Pri tome treba istaći da ministri iz HDZ-a BiH mogu sve da zaustave, jer za imenovanje i direktora SIPA i OBA mora da glasa i jedan ministar iz reda Hrvata – navodi izvor “Glasa Srpske”.

Vezane vijesti:


Mjesto direktora SIPA-e će pripasti Srbinu

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar