Čubrilović: Srpska neće odustati od utvrđivanja istine o zločinima

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 mjeseci u

Republika Srpska

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da Srpska, njene institucije i organi vlasti neće odustati od utvrđivanja istine o napadima na nevine vojnike JNA u Tuzli i Sarajevu maja 1992. godine.

Čubrilović je, povodom obilježavanja 27 godina od napada na vojnike JNA u Tuzli, istakao da Republika Srpska neće odsustati ni od procesuiranja odgovornih za ratne zločine počinjene nad srpskim narodom u BiH, posebno imajući na umu činjenicu da ratni zločini nikada ne zastarjevaju, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

On smatra da je sramno i poražavajuće to što odgovorni za zločin nad nevinim mladićima, koji su se u koloni mirno povlačili iz grada, nisu osuđeni uprkos brojnim materijalnim dokazima i iskazima svjedoka o organizovanom i planskom napadu. 

“Žalosno je da ni nakon 27 godina od ovog zločina niko još nije presuđen, kao što je slučaj i sa napadom na kolonu JNA u povlačenju u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu”, kaže Čubrilović. 

On je podsjetio da su mladi vojnici JNA napadnuti iz zasjede i mučki ubijani prilikom mirnog i dogovorenog povlačenja iz Tuzle. 

“Pravosuđe BiH, odbijanjem da procesuira odgovorne za ratne zločine počinjene na samom početku građanskog rata u BiH, istrajava na ideji da, političkim presudama i amnestiranjem odgovornih, pokuša da odredi karakter rata u BiH i srpski narod označi kao jedinog i najvećeg krivca za ratne strahote i da ga, u skladu sa aktuelnom bošnjačkom politikom, predstavi kao agresora u vlastitoj zemlji”, naglasio je Čubrilović. 

On je poručio da će, uprkos ignorisanju i sistemskom negiranju ratnih zločina nad Srbima u protekom građanskom ratu u BiH u Sudu i Tužilaštvu BiH, Republika Srpska, njen narod i institucije istrajati da svi odgovorni budu kažnjeni. 

U Bijeljini će danas, povodom 27 godina od masakra koje su muslimanske snage izvršile nad 59 vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni, biti služen parastos žrtvama i položeno cvijeće ispred Spomen-kosturnice na Gradskom groblju na Pučilama. 

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena. 

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna” izvršen je iz zasjede. 

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”. 

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.