Čubrilović: Političari iz Sarajeva svjesno produbljuju mržnju

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: Arhiva

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da političari iz Sarajeva upornim nametanjem 1. marta kao takozvanog “dana državnosti BiH” nastavljaju da insistiraju na događajima o kojima u BiH nikada neće biti konsenzusa i na taj način svjesno i smišljeno rade sve da se nikada ne ugasi plamen nepovjerenja i mržnje.

Potpuno je neprihvatljivo da oni 1. mart, kao praznik, uporno pokušavaju da nametnu svim narodima u BiH i 24 godine od završetka rata. Za Srpsku, njene institucije i srpski narod taj praznik ne postoji. U sjećanju srpskog naroda taj dan je tragičan jer je ubistvo srpskog svata na Baščaršiji bilo najgovještaj krvavog rata, ali i onoga što se dogodilo u Sarajevu, a to je progon oko 150.000 Srba iz tog grada – rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, porazno je da političko Sarajevo nastavlja da provodi politiku podjela, mržnje i netrpeljivosti.

Tog 1. marta 1992. godine su preglasavanjem srpskog naroda uveli zemlju u rat. Danas opet preglasavju srpske sudije u Ustavnom sudu i zajedničkim institucijama BiH. Osporavaju Srpskoj pravo na proslavu dana nastanka, smeta im srpska zastava. Sve to jasno govori da nisu odustali od ratnog projekta zatiranja srpskog identiteta, derogiranja Republike Srpske i potpune unitarizacije BiH po volji bošnjačke političke elite – kaže Čubrilović.

On je podsjetio da ne postoji ni usaglašen zakon o praznicima na nivou BiH.

Srpska će za razliku od onih koji slave rat i dalje kao državni praznik slaviti mir, tačnije 21. novembar, dan kada je okončan rat i potpisan mirovni sporazum u Dejtonu. To samo za sebe dovoljno govori o političkim stavovima i ciljevima Republike Srpske – naglasio je Čubrilović.

U Federaciji BiH se 1. marta obilježava takozvani dan nezavisnosti BiH, iako na nivou BiH nikada nije usvojen zakon o praznicima.

Srbe u Republici Srpskoj i BiH 1. mart podsjeća na nelegalni referendum o nezavisnosti BiH sproveden 29. februara i 1. marta 1992. godine, na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda – Bošnjaka i Hrvata.

Istog dana su muslimanski ekstremisti ubili srpskog svata ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, što je za mnoge bila najava početka rata u BiH.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider