Crkva stara 140 godina dobija freske

Izvor: Nezavisne novine

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: N.N.

Jedan od najstarijih hramova u Zvorničko-tuzlanskoj eparhiji, crkva Vavedenja presvete Bogorodice u Osječanima, kod Doboja, skoro 140 godina nakon izgradnje biće ukrašena freskama.

Već smo krenuli sa freskopisom, prije slave urađena je ova ikona presvete Bogorodice Širšaja, šira od nebesa, koja se raširenih ruku slika. Freskopis nam izvodi poznati freskopisac Teodor Kesić. Predviđanje je da bi se cijela crkva freskopisala potrebno je sedam do osam mjeseci aktivnog rada, ali to može da izađe i na godinu, sve zavisi, jer znate kako kod umjetnika nije uvijek isto raspoloženje – kaže jerej Nemanja Luketa, paroh osječanski.

U to kako teku radovi uvjerio se i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je na hramovnu slavu služio liturgiju.

Imali smo veliku duhovnu radost na prvom mestu jer je došlo puno ljudi i dece na bogosluženje, većina njih su se pričestili telom i krvlju Hristovim, a to je za nas prva i najvažnija stvar. Crkveni praznici nas drže, okupljaju nas i to je ono što daje nadu da ćemo opstati na ovim prostorima – rekao je episkop Fotije za “Nezavisne”.

U osječansku parohiju je jerej Luketa, inače Hercegovac, stigao prije tri mjeseca. Za to vrijeme je uz pomoć novčanih priloga brojnih parohijana urađeno dosta posla na hramu i oko njega, koji je izgrađen 1881. godine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider