Cijene nepromijenjene na domaćem tržištu

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Republika Srpska

Foto izvor: RTRS

Cijene industrijskih proizvoda iz Republike Srpske na domaćem tržištu u januaru u odnosu na decembar u prosjeku su ostale nepromijenjene, dok su na inotržištu u prosjeku bile niže za 0,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statitiku.

Posmatrano po namjeni potrošnje na domaćem tržištu, u januaru u odnosu na decembar najveći procentualni rast cijena od 0,2 odsto imali su netrajni proizvodi za široku potrošnju, a najveći pad od 0,2 odsto cijene intermedijalnih proizvoda.

Na stranom tržištu u posmatranom periodu, najveći procentualni rast cijena od 1,7 odsto imali su netrajni proizvodi za široku potrošnju, a najveći pad od 1,1 odsto cijena energije.

Posmatrano prema područjima industrijske proizvodnje na domaćem tržištu, najveći procentualni rast cijena od dva odsto zabilježen je kod snabdijevanja vodom, kanalizacije, upravljanja otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine.

Cijene na stranom tržištu, posmatrano prema područijima industrijske proizvodnje, zabilježile su pad, osim u prerađivačkoj industriji gdje ostale na istom nivou.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da je u Srpskoj u posmatranom periodu mjesečna inflacija bila 0,4 odsto, gdje je značajan procentualni rast cijena bio kod grupe proizvoda hrana i bezalkohlona pića, te duvanskih proiozvoda.

Samim tim desio se i najveći procentualni rast cijena netrajnih proizvoda široke potrošnje, a, s druge strane, pad kod intermedijalnih proizvoda jer je njihova upotreba vezana za druge proizvode, pa često prate i njihovo kretanje cijena – naveo je Markićević.

Prema njegovim riječima, na inotržištu cijene pod kojima će se nuditi industrijski proizvodi iz Srpske u prvom redu zavise od ponude i tražnje, kao i od njihovih inopartnera koji u konačnici donose odluku o visini cijena robe sa kojima izlaze na tržište.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2