Aktivnosti MUP-a Srpske u okviru borbe protiv trgovine ljudima

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 sedmica u

Republika Srpska

Foto izvor: MUP RS/FB

U organizaciji Koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima u Republici Srpskoj u prostorijama Policijske uprave Prijedor održan je prvi sastanak Regionalnog monitoring tima za borbu protiv trgovine ljudima Prijedor.

Regionalni monitoring tim za borbu protiv trgovine ljudima Prijedor je koordinirajuća struktura osnovana u cilju unapređenja funkcionalnih veza između javnih tužilaštava, policije, inspekcije rada i ustanova socijalne zaštite i drugih nadležnih institucija koje učestvuju u sprovođenju aktivnosti na suzbijanju i sprečavanju trgovine ljudima.

Osim Regionalnog tima Prijedor, Odlukom Vlade Republike Srpske osnovani su i timovi u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Stalni članovi regionalnih timova su policijski službenik nadležne policijske uprave, okružni tužilac mjesno nadležnog okružnog tužilaštva, inspektor rada nadležne organizacione jedinice Republičke uprave za inspekcijske poslove i predstavnik centra za socijalni rad.

Na sastanku je analiziran pravni, stateški okvir i institucionalni okvir za suprotstavljanje trgovini ljudima, kao i aktuelna problematika i trendovi trgovine ljudima na području regionalnog tima Prijedor.

Usvojeni su sljedeći zaključci:

– U potpunosti staviti u funkciju regionalne monitoring timove za borbu protiv trgovine ljudima,

– Unaprijediti krivično gonjenje krivičnih djela trgovine ljudima i srodnih krivičnih djela, a naročito u okviru mreže tužilaca i istražilaca u Republici Srpskoj,

– Razviti kapacitete institucija uključenih u suzbijanje trgovine ljudima,

– Unaprijediti zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Sastanci regionalnih timova održani su u Trebinju, Istočnom Sarajevu, Banjaluci, i Bijeljini, dok će prvi sastanak regionalnog monitoring tima Doboj biti održan naredne sedmice.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider