Agencija za bankarstvo RS nezakonito krije informacije o Bobar banci

Izvor: ti-bih.org

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 godina u

Republika Srpska

Okružni sud u Banjaluci usvojio je tužbu Transparency International BiH protiv Agencije za bankarstvo RS i utvrdio da je Agencija prekršila Zakon o slobodi pristupa informacija i da je nezakonito odbila ustupiti Završni izvještaj o privremenoj uprave u slučaju Bobar banke

Banja Luka, 31. mart 2016. — Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) je dobio upravni spor protiv Agencije za bankarstvo RS zbog nedostavljanja Završnog izvještaja o privremenoj upravi u slučaju Bobar banke. TI BiH je ovaj izvještaj, kao i informacije o postupanjima, tražio od Agencije prije više od godinu dana, a Agencija je pristup informacijama odbila pozivajući se na poslovnu tajnu i zaštitu komercijalnih interesa, nakon čega je TI BiH nadležnom sudu podnio tužbu protiv Agencije zbog kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama.

Okružni sud u Banjaluci je u potpunosti prihvatio argumentaciju TI BiH, ističući da je Agencija suprotno Zakonu o slobodi pristupa informacijama odbila dostaviti izvješaj, te da se stavila iznad javnog interesa i Zakona. U obrazloženju presude se navodi i nije jasno na koje se komercijalne interese Agencija pozivala, s obzirom na to da je Bobar banka već tada bila likvidirana.

Ovom presudom potvrđen je stav TI BiH da Agencija za bankarstvo nezakonito odbija ustupiti sve informacije kojima bi opravdala svoj rad kao regulatornog tijela u aferama koje potresaju finansijski sektor Republike Srpske u posljednje dvije godine. Završni izvještaj, sa obrazloženjem realizovanih mjera u predmetu Bobar banka, trebao je objasniti javnosti rad privremene uprave nakon zatvaranja banke i rasvijetliti činjenice o njenom poslovanju.

Ne postoji zakonski razlog zašto bi se ovaj izvještaj o Bobar banci tajio, posebno jer postoji ogroman javni interes, što navodi na sumnju da se informacije kriju kako bi se izbjeglo utvrđivanje odgovornosti Agencije u ovom slučaju. TI BiH je zadovoljan što je Okružni sud presudio u korist javnosti, te očekuje da po ovoj presudi Okružnog suda Agencija za bankarstvo hitno objavi sporni Završni izvještaj o privremenoj upravi nad Bobar bankom.

TI BiH je od početka otvaranja afere o Bobar banci nastojao objelodaniti informacije o njenom poslovanju, koje je Agencija sistematski odbijala ustupiti.

Podsjećanja radi, aferom Bobar banka su još u 2014. godini započele nestabilnosti u finansijskom sektoru, a prema krivičnoj prijavi Agencije za bankarstvo RS iz banke je nestalo oko deset miliona maraka, te je sklopljen i veliki broj nezakonitih ugovora o kreditima, o čemu istragu vodi Tužilaštvo BiH. Nakon što je TI BiH utvrdio da je Okružno tužilaštvo u Bijeljini odbio pokrenuti istragu, a Specijalno tužilaštvo utvrdilo da nema oblika organizovanog kriminala u ovom predmetu, TI BiH je Republičkom tužilaštvu uputio zahtjev za rješavanje sukoba nadležnosti, nakon čega je ono ustupilo predmet državnom tužilaštvu.

Krajnje je vrijeme da istrage u slučajevima vezanim za slom bankarskog sektora u RS dobiju institucionalni epilog, te u tom smislu ni odgovrnost Agencije za bankarstvo ne smije ostati neutvrđena. U tom svjetlu, TI BiH pozdravlja današnju akciju istražnih organa i prva hapšenja odgovornih za kriminalne radnje, ali se nada da ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, neće završiti spektakularnim akcijama hapšenja, već da će uskoro dobiti i adekvatan sudski epilog.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2