Zakonodavni odbor: Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti ustavan

Izvor: sputniknews.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 mjeseci u

Region

Foto izvor: rtcg

Zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta podržao je danas glasovima većine vladin Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti.

Da je taj prijedlog zakona u skladu sa Ustavom glasalo je sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije, dok su dva, iz opozicije, bila protiv.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sjednici odbora poručio je da je namjera Vlade da ispunjava svoje ustavne obaveze i da zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje jednaka prava za sve.

Predlaganjem zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vlada ispunjava svoju ustavnu i programsku obavezu da obezbjedi jednaka prava i slobode svih vjerskih zajednica i vejrnika u Crnoj Gori, ali i onih crnogorskih građana koji nisu vjernici – poručio je Pažin u uvodnom izlaganju na sjednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore.

Pažin je kazao da u Crnoj Gori, kao i svuda gdje ima vladavine prava, vlasništvo nad imovinom se može utvrditi jedino dokazima o vlasništvu.

Pravni subjektivitet se može steći samo registracijom kod državnog organa, a javna kulturna dobra se mogu koristiti samo u skladu sa zakonom – naglasio je potpredsjednik Vlade.

Ocijenio je da bi bio neustavan svaki onaj zakon koji bi bilo kojoj vjerskoj zajednici omogućio da uživa prava koja niko drugi u Crnoj Gori nema, prenosi RTCG.

Na pitanje iz DF može li SPC da vrši službu u crkvama, Pažin je odgovorio da ovaj zakon to pitanje ne uređuje.

Vlada nema druge namjere do ispunjenja svoje ustavne obaveze da ovim zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje svima jednaka prava i jednako važenje zakona za sve vejrske zajednice, za vjernike svih vjeroispovijesti, ali i za one građane koji nisu vjernici – podvukao je potpredsejdnik Pažin.

Potpredsjednik je ocijenio da će svako ko je pročitao Prijedlog zakona vidjeti da u njemu ne postoji nijedna odredba koja bilo koju vjersku zajednicu stavlja u podređen položaj, već sve odredbe zakona jednako važe za sve.

Takođe, ovaj Prijedlog zakona ne propisuje ad hok pravna pravila koja posebno važe za vjerske zajednice, već na ravnopravan način uvodi u naš pravni poredak sve vjerske zajednice. Tako se već utvrđena pravna pravila koja važe za druga pravna lica odnose na registraciju i evidenciju vjerskih zajednica koje žele da im država prizna svojstvo pravnog lica – naglasio je Pažin.

Poslanik DF Milun Zogović zatražio je da se Prijedlog zakona povuče iz procedure.

Crnoj Gori jeste potreban zakon, ali zakon u atmosferi dijaloga i uvažavanja – naveo je Zogović i dodao da će 41 glas u Skupštini glasati drugačije od želje 100.000 ljudi u Crnoj Gori.

Caru carevu, Bogu božji, ni to ne poštujete, a zapamtite, ima neko iznad svih nas – poručila je poslanica DF Marina Јocić.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kaže da će podržati Prijedlog zakona jer vjeruje da je u skladu sa zakonodavnim sistemom Crne Gore.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider