Vučić: Neću da prihvatim ideje o ukidanju Republike Srpske

Izvor: TANЈUG

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 months u

Region

Foto izvor: RTRS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za Srbiju od ključnog značaja da ima najbolje odnose sa BiH i da nijednom izjavom ne dovodi u pitanje integritet te zemlje, ali da ne može da prihvati ideju o ukidanju Republike Srpske.

Ne mogu da prihvatim ideju o ukidanju Republike Srpske, ne samo zato što je to ustavna obaveza Srbije, već zato što onaj ko želi da ukine Srpsku ide protiv volje srpskog naroda, ali i stabilnosti i mira na Balkanu – rekao je Vučić novinarima u Kruševcu.

Upitan zašto postoji nerazumijevanje političkog vrha BiH, uz konstataciju da je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao da Vučić više od deceniju nijednom izjavom nije doveo u pitanje teritorijalni integritet BiH i BiH kao državu, Vučić kaže da se ponaša odgovorno i ozbiljno, da zna šta je poštovanje teritorijalnog integriteta drugih i da ne želi da ugrozi poziciju Srbije.

Neki ljudi u BiH nisu tako poštovali integritet Srbije, ali to ne znači da mi možemo da budemo neodgovorni i neozbiljni – rekao je Vučić.

Međutim, kako je rekao, ne može da prihvati ideju o ukidanju Republike Srpske i ne može, ističe, kao odgovoran i ozbiljan čovjek da ćuti na to što neko od bh. zvaničnika uporedi srpskog predstavnika sa Hitlerom, iako su Srbi ubjedljivo najstradalniji narod u Drugom svjetskom ratu.

Ako svi u Srbiji ćute tada i prave se da se to nije desilo i kada kažu da mogu da zamisle BiH bez Republike Srpske, onda neko ko je odgovoran i ozbiljan mora da kaže – zaustavite se, postoje međunarodno pravni ugovori koji moraju da budu poštovani – kazao je Vučić.

Dodao je da Srbija želi najbolje odnose sa BiH, ali da njihovi predstavnici, umjesto da kažu da je Republika Srpska dio BiH i da je vole, kako bi dobili i povjerenje Srba, u svakoj izjavi govore kako bi da ukidaju Republiku Srpsku.

Vučić je naveo da je za Srbiju od ključnog značaja da ima najbliže odnose sa Bošnjacima i da se zato trudi da razumije šta Bošnjaci osjećaju i da im Srbi priđu na najbolji način, kako bi se napravilo savezništvo.

Da napravimo savezništvo, ako ne možemo bratstvo, da zajednički radimo i živimo u vijekovima koji su ispred nas –  kazao je Vučić i istakao da su Srbi i Bošnjaci veoma bliski narodi.

On je rekao da treba da se potpiše ugovor za put Požega-Duga Poljana-Duga Poljana-Boljare, te da će se tada od Novog Pazara i Sjenice do Beograda stizati za dva sata i dvadeset minuta.

Kako kaže, da bi se za to vrijeme stizalo i do Sarajevo, BiH mora da podigne auto-put od Višegrada do Sarajeva, u čemu Srbija ne može da pomogne.

Mi ćemo da pomognemo u sjevernom dijelu prema Bijeljini. Mi plaćamo most preko Save i pomoći ćemo sa tih 19 kilometar do Bijeljine – kazao je Vučić i dodao da se dvije zemlje moraju na taj način uvezati i boriti zajedno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider