Velikan srpske košarke nominovan za Kuću slavnih

Izvor: TANJUG

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 weeks u

Fudbal

Foto izvor: fudbalskitipovi.com

Proslavljeni srpski košarkaški trener, koji je u karijeri vodio brojne timove i osvajao titule, Dušan Duda Ivković nominovan je za ulazak u Kuću slavnih 2021. godine.

Osim Dude ostali kandidati koji bi mogli da budu primljeni u košarkašku Kuću slavnih u Springfildu su: Dag Kolins, Kris Veber, Pol Pirs, Val Akerman, Ben Valas, Majkl Kuper, Hauard Garfinkl, Kris Boš, Lu Henson, Ričard Hamilton, Čonsi Bilaps, Beki Hemond i mnogi drugi.

Svakako, najviše pažnje privlači lista predložena od strane Internacionalnog komiteta, a na njoj se prvi put nalazi i proslavljeni srpski trener. Takođe, tu su i imena koja su još ranije predložena poput Tonija Kukoča, Ranka Žeravice, Alonsa Forda.

Do sada su samo četvorica Srba primljena u Kuću slavnih – Bora Stanković, Aleksandar Nikolić, Dražen Dalipagić i Vlade Divac.

Ceremonija prijema u Kuću slavnih biće održana u septembru naredne godine u Springfildu.

Ivković ima 77 godina. Čitavu igračku karijeru proveo je u Radničkom sa Crvenog krsta, a kao trener je radio u Partizanu, Arisu, Radničkom, Šibenki, Vojvodini, PAOK, Panionisu, Olimpijakosu, AEK, moskovskom CSKA, Dinamu i na kraju u Efesu. Bio je selektor Јugoslavije i Srbije.

U klupskoj karijeri osvojio je 20 trofeja, od čega dvije Evrolige sa Olimpijakosom, a kao selektor Јugoslavije i Srbije ima olimpijsko srebro iz Seula 1988, svjetsku titulu iz Argentine 1990, tri zlata na EP (1989, 1991, 1995) i dva srebra (1999, 2009).

Kao savjetnik i asistent ima srebro sa OI u Atlanti 1996, zlato sa SP 1998, bronzu 1986, zlato na EP 1997 i bronzu 1987.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider