U Srbiji u četvrtak počinje vakcinacija

Izvor: RTS

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 months u

Region

Foto izvor: RTRS

Vakcinacija u Srbiji kreće sutra, najavio je predsjednik Aleksandar Vučić i dodao da će prvo biti vakcinisani korisnici domova za stare, jer su oni najugroženiji.

Vakcinisaće se, kaže, i neko iz vrha države, on, premijerka ili doktor Darija Kisić Tepavčević, kako bi uputuili potrebu građanima o potrebi vakcinacije i bezbjednosti Fajzerove vakcine.

Riječ je o vakcini “Fajzer-Biontek”, koja je juče stigla u Srbiju, prvih 4.875 doza.

U januaru, februaru i martu stići će, kaže Vučić, još više doza.

Vakcine su nabavljene bilateralno, samostalno, i Srbija je vjerovatno jedina zemlja van EU, u ovom dijelu, koja je uspjela nešto vakcina da nabavi, rekao je Vučić novinarima u Golubincima.

– Krećemo odmah. ALIMS je dobila uzorke drugih vakcina, oni će da nastave da rade svoj posao, a onda očekujemo veće količine. Vakcina je spas, vakcina je spasila čovječanstvo, da ne njema neke druge bolesti ne bi bile iskorijenjene – rekao je Vučić.

Važno je, ponavlja, da se vakcinacijom zaštiti veći broj ljudi.

– Sutra će to krenuti u staračkim domovima jer je važno da te ljude zaštitimo. Kada se pogledaju svi brojevi i procenti, ima i mlađih ljudi koji su čekali dugo, naročito muškaraca, ali ubjedljivo najveći broj je onih starijih od 80 godina, koji su stradali. Oni su najugroženiji i zato treba od njih da počne – rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će se i neko iz vrha države vakcinisati, kao signal da je vakcina potrebna i dobra.

– Da li će Ana Brnabić, ja, Darija Kisić Tepavčević, vidjećemo. Nekoga ćemo “da ostavimo” i za neku drugu, da pružimo podršku svakoj vakcini, da je svaka dobra – rekao je Vučić.

“Masovno vakcinisanje već u januaru”

Predsjednik Srbije izrazio je uvjerenje da bi Srbija, sredinom januara, mogla da krene u masovniju vakcinaciju, ako sve bude u redu sa isporukom vakcina.

– Možda ćemo krenuti sa vakcinacijom više stotina hiljada ljudi, možda milion. Ako uspijemo da završimo do kraja januara da vakcinišemo prvom dozom milion ljudi, to bi bilo važno – naglasio je Vučić u izjavi novinarima na pitanje kako je mala zemlja poput Srbije bila među prvima u nabavci vakcine.

Vučić je istakao da Srbija ne može da se mjeri sa zemljama EU, koja, kada nabavlja, nabavlja 300 miliona vakcina.

Zbog toga, kako je kazao, Srbija je dio Kovaks programa EU, i dala je donaciju za izradu vakcina dva miliona evra, a i prvi iz regiona za program Kovaks – četiri miliona evra.

Vučić je naglasio da računa da će Srbija kroz Kovaks program dobiti značajan broj vakcina, ali i da se snalaze sami.

Vučić je rekao da će Srbija ići konzervativnim putem, i da će odvojiti dvije doze za svakog čoveka unaprijed.

– Neke zemlje rade drugačije, daju jednu dozu, a za 85 slučajeva potrebna je samo jedna. Mi nećemo da rizikujemo pa ćemo da odvojimo po dvije. Da se ne dogodi da neko ne može prime drugu dozu – objasnio je on.

Vučić je ponovio je da će neko od predstavnika države primiti prve vakcine, i da će to i on uraditi.

Predsjednik Srbije je poručio da je njemu svejedno koju će primiti, iako neki “stručnjaci” sa kontradiktornim stavovima tvrde da neke nisu dobre.

– Јa ću da primim najlošiju. Šalim se, sve su vakcine dobre koje naša Agencija za lijekove odobri – naglasio je Vučić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider