U Srbiji od danas blaže mjere: Rade restorani, kafići, prevoz…

Izvor: sputniknews.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Region

U okviru ublažavanja mera donijetih u cilju sprečavanja širenja virusa korona, od danas ponovo će početi da rade restorani i kafići, javni gradski prevoz u pojedinim gradovima, međugradski i željeznički prevoz putnika.

Tako od danas počinje sa radom gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i međugradski željeznički i drumski saobraćaj, a od 8. maja i javni prevoz u Beogradu i Nišu, uz poštavanje svih mjera zaštite, kao i bez upotrebe klime.

Od prije nekoliko dana parkovi i šetališta mogu biti otvoreni, dok će tržni centri svoja vrata otvoriti 8. maja.

Vrtići će početi sa radom 11. maja, kao i produženi boravak u školama.

Avioprevoz se obnavlja od 18. maja.

Do ukidanja vanrednog stanja, na snazi ostaje svakodnevni policijski čas od 18 sati do 5 ujutru.

Restorani i kafići moći će danas da počnu sa radom, s tim što će na otvorenom prostoru u baštama biti potrebno držati socijalnu distancu i koristiti zaštitna sredstva, a u zatvorenom prostoru na isti način, uz poštovanje ostalih mjera koje su i do sada važile za bilo koji zatvoreni prostor.

U beogradskim lokalima za vikend traju pripreme za početak posla, pa su za vikend zaposleni u pojedinim restoranima čistili podove, prozore, bašte, razmiještali stolove i stolice, tako da gosti budu na propisanom odstojanju jedni od drugih.

Nadležni za želježnički prevoz putnika su spremni i, kako kažu, preduzeli su sve mjere dodatne zaštite, kako putnika, tako i voznopratnog osoblja.

Pripreme su podrazumijevale dodatno čišćenje vozova i dezinfekciju podova, metalnih i staklenih površina, odnosno svih površina sa kojima putnici dolaze u kontakt prilikom putovanja, kao i dodatne pripreme voznih sredstava u pogledu vidnog obilježavanja i definisanja pravila kretanja putnika kroz voz, kao i pravila prilikom ulaska i izlaska putnika.

Voznopratno osoblje nosiće zaštitne maske i rukavice i u svakom vozu će biti dovoljan broj konduktera koji će usmjeravati putnike i davati sve potrebne informacije prilikom putovanja.

Putnici su dužni da tokom putovanja, a u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti Kovid 19, nose zaštitne maske i rukavice na pravilan način jer će im jedino tako biti omogućeno da putuju, odnosno da uđu u voz, i da drže bezbjednu distancu.

Na svim putničkim blagajnama biće istaknuta uputstva i pravila ponašanja putnika i zaposlenih za vreme trajanja opasnosti od širenja zarane bolesti Kovid 19.

Јavni prevoz u Beogradu krenuće nešto kasnije, u petak, 8. maja, i odvijaće se po fazama, od kojih prva podrazumijeva da će se prevoziti isključivo zaposleni, a propisano je ukupno oko 20 pravila o ponašanju putnika.

Osim obaveznog nošenja zaštitine opreme poštovati i socijalna distanca, te da će se ulaziti na jedna vrata i to po principu jedan po jedan.

U vozilu će biti redar koji će kontrolisati da li građani poštuju propisana pravila i voditi računa o broju putnika, te kontrolom bus plus kartice provjeravati da li je riječ o zaposlenim licima ili ne.

Na duplim sjedištima moći će da sjedi samo po jedna osoba, a mjesta će biti označena, a naljepnica će biti i na podu vozila i označavaće mjesta za stajanje i kretanje putnika kroz vozilo.

Kako bi se građanima olakšalo da drže distancu i pridržavaju se propisanih mjera, označavanje se vrši i na stajalištima gdje se mogu vidjeti iscrtane crvene tačke.

U naredni ponedeljak, 11. maja, treba da počnu sa radom i vrtići i moraće da se poštuju propisanih 35 mjera, a roditelji će, ukoliko ne budu imali zaštitnu opremu kada dovode djecu u vrtić, zajedno sa djecom biti vraćeni kućama.

Osim socijalne distance i nošenja zaštitne opreme, jedna od osnovnih mjera da će sva djeca morati da imaju potvrdu pedijatra da su zdrava.

Nakon prvomajskih praznika većina preduzeća u Srbiji koja su zbog korone “pauzirala” sa proizvodnjom, nastavlja da radi pa će se u narednim danima i nedjeljama u fabričkim halama povećavati broj radnika.

Nakon nedavnog relaksiranja mjera, oko 400 kompanija ponovo je počelo da radi, na posao u ta preduzeća se vratilo do 1. maja oko 42.000 radnika, a na svom radnom mjestu je i dvije trećine preduzetnika u Srbiji.

I na Kosovu i Metohiji od danas stupaju na snagu nove, blaže mjere kretanja, pošto se u svim sredinama smanjuje broj zaraženih koronavirusom, a povećava broj izliječenih, pa se tako u više gradova ukida karantin, a najavljeno je da će građani imati više vremena za kretanje tokom dana.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider