Spremaju li se nove političke provokacije zbog priznanja Peteru Handkeu?

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Region

Foto izvor: Arhiva

Za dva dana u Stokholmu biće uručena Nobelova nagrada za književnost austrijskom piscu i prijatelju srpskog naroda Peteru Handkeu.

I dok pritisak dijela javnosti ne jenjava, velikom književniku stiže podrška iz srpskog korpusa. U Stokholm su otputovale i članice Udruženja žena žrtava rata.

Uoči dodjele nagrade Handke je u Švedskoj akademiji u Stokholmu održao besjedu koju je posvetio majci i ujacima poginulim u ratu. Govoreći o epizodama koje su, kako je rekao, bile presudne za njega kao pisca, emotivan Handkeov govor pred odabranom publikom bio je čista literatura.

Održan u potpuno drugačijoj atmosferi nego ranija konferencija za novinare na kojoj su, zanemarujući njegovo književno stvaralaštvo, pojedini novinari potencirali politiku, njegove stavove o ratnim dešavanjima u bivšoj Јugoslaviji, kao i najavljene proteste za 10. decembar.

Sjećam se prije 4-5 godina sam bio u Oslu, gdje sam dobio Ibsenovu nagradu. I tada je bilo velikih protesta kada sam ulazio u pozorište u Oslu, bilo je mnogo povika ‘fašisto, fašisto’, zastao sam i htio da razgovaram s tim damama i tom gospodom, ali oni nisu željeli sa mnom, tako da ne znam šta da radim – kaže Handke.

Dio zapadne, kao i bošnjačka javnost, obrušila se na Handkea od prve vijesti da je ovogodišnji dobitnik najprestižnije svjetske nagrade. U velikoj harangi za zlo uzimaju mu se stavovi o Srbima. O njegovom književnom stvaralaštvu kritičari ne govore. Međutim, Handkeu, dokazanom velikom prijatelju, podrška stiže iz srpskog korpusa.

Stodvadeset srpskih univerzitetskih profesora, naučnika i književnika uputilo je pismo Švedskoj kraljevskoj akademiji reagujući na napade na Handkea. Među njima i proslavljeni reditelj Emir Kusturica koji je nedavno istakao da je Handke apostol istine, a njegova djela trijumf umjetnosti.

Veliki pisac ne pristaje na krah morala i mislim da je to ključna tačka njegovog okretanja prema nama. U vremenu kad su nagrade postale važnije od onih koji primaju, najviše zbog brzine kojim se ti propagandni filmovi odvijaju, Handke je vratio ličnost i djelo na pozornicu, učinio je to bez dodvoravanja javnom mnjenju – ističe Kusturica.

Podrška Handkeu, koji je u teškim vremenima pisao o Srbima i tražio za njih istinu, stiže i od srpskih udruženja. Članice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske otputovale su u Stokholm na poziv Saveza Srba iz Švedske.

Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja, kaže da idu u Švedsku kao dio nečijeg scenarija, već kao dostojanstvene predstavnice Republike Srpske.

Mi ne idemo tamo da protestujemo, da vičemo, da kritikujemo. Mi znamo za ranije stavove ovog nobelovca. Kad je on znao u doba naših muka da govori istinu, mi njega i sad kao osobu cijenimo – ističe Živković Rajilić.

Nobelova nagrada austrijskom piscu dodijeljena je za uticajan rad koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja. Handkeu, kao i poljskoj književnici Olgi Tokarčuk, nagrada će biti uručena 10. decembra na dan smrti Alfreda Nobela.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider